1. Ne poslužujte sir direktno iz hladnjaka
Nitko ne želi jesti tvrd i hladan sir. Pobrinite se da sir za platu izvadite iz hladnjaka prije nego što vam stignu gosti kako bi namirnica došla na sobnu temperaturu. Na taj način mazivi sirevi će se lakše nanijeti na kruh ili krekere, a tvrdi sirevi će se lakše grickati.

2. Ne pretjerujte s vrstama
Previše vrsta sira na jednoj plati će izbezumiti vaše goste i njihova nepca. Dobra plata sadrži tri do pet vrste sira. Pobrinite se da kupite oko 30 grama sira po osobi, no ako je sir jedino što služite, možete poslužiti i nešto više od toga. Dakako, sir možete i sami napraviti.

3. Ponudite kontrast
'Najbolje sirne plate imaju mnogo kontrasta. Pokušajte ponuditi sve veće mliječne tipove poput kozjeg, kravljeg i ovčjeg sira, ili idite rutom raznovrsnosti u pripremi pa nudite sve od svježeg do onog najtvrđeg,' kaže njujorška chefica Alina Martell iz restorana 'Ai Fiori' i 'Vaucluse'.

4. Organizirajte platu po jačini okusa
Stručnjaci preporučuju da bi sirna plata trebala biti organizirana tako da se sirevi s najblažim okusom nalaze na početku plate, a oni jači pri kraju. Imajte na umu i da bi svaki mazivi sir na plati trebao imati svoj nožić za mazanje.

5. Sljubite sir s odgovarajućim vinom
Uz sirnu platu odlično odgovaraju kvalitetna vina. Uz gaudu i camembert poslužite bijelo vino chardonnay, uz brie poslužite riesling, a uz pljesnivu gorgonzolu muškat. Uz parmezan ide rose, a uz chedar sir crvena vina poput tempranillo ili cabernet sauvignona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju