U zoru prvog dana ljeta prije 46 godina Korčulu je pogodila elementarna nepogoda neviđene snage koju nitko nije mogao predvidjeti. 21. 6. 1978. u pet sati i 15 minuta Velu Luku preplavio je ogromni plimni val, poznat i kao šćiga, pojava koju znanstvenici nazivaju meteorološki tsunami. Razina mora najprije se digla i pritom poplavila kuće i brodove, a potom povukla toliko da su Velolučani mogli pješice prijeći s jedne strane uvale na drugu.

Val od šest metara 

Silovito more ulazilo je u priobalne kuće, a ljudi su panično bježali kroz prozore, penjali se na tavane i krovove. Nakon toga se more počelo povlačiti stvarajući strahovitu buku. U osam sati uslijedio je drugi, puno veći val i dosegnuo visinu od 175 centimetara, o čemu i danas svjedoči natpis na školi postavljen na toj visini. Kako je uvala ostala bez mora, visina vala bila je šest metara. Šćiga je uništila sve čega se dohvatila: nakit, namještaj, ulje, vino, odjeću i svakojake druge stvari - šteta je bila ogromna. 

Plimni val Plimni val (Foto: Saša Prižmić)

Što je meteotsunami?

Naziv tsunami dolazi iz japanskog jezika, u kojem doslovno označava 'val u luci'. Za razliku od tsunamija koji nastaje zbog seizmičkih aktivnosti, meteotsunami je meteorološke prirode. Karakteristični oblici zaljeva, kakav je i onaj u Veloj Luci pogoduju valovima koji dolaze s otvorenog mora i postupno se pojačavaju.

Stanovnici Vele Luke kažu da tako jezivu prirodnu pojavu koja je trajala nisu nikada prije iskusili, a kako je to izgledalo, možete provjeriti u videu. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju