Kad se govori o doručku, bitno je samo jedno pitanje – slatko ili slano? Za sve koji spadaju u prvu skupinu dobra je vijest kako diljem svijeta imaju prilično velik broj istomišljenika jer u mnogim zemljama uživa se u slatkom od ranog jutra. Stoga, zavirimo u te zemlje, ali i jela koja će vas tamo dočekati...

Austrija (Kaiserschmarrn)

Slastica koju doslovno možemo prevesti kao „carev nered“ pravi se od punjene palačinke nasjeckane na manje dijelove. S njom u kombinaciji obično idu orasi, jabuke, grožđice i šećer u prahu, ali i nekakva slatka marmelada sa strane. Car Franjo Josip I. bio je veliki obožavatelj ovog jela koje se sredinom 19. stoljeća proširilo carstvom. Također, valja reći da se Kaiserschmarrn ne jede samo za doručak, već se često poslužuje i kao desert. Odlučite li ga napraviti kod kuće, bacite oko na recept: 

Francuska (Bostock)

Iako mnogi uživaju u okusima raznih kroasana, Francuzi imaju svog favorita za doručak u vidu jednog slatkog jela. Radi se o jelu naziva Bostock, za koje se vjeruje kako je došlo iz Normandije, a pravi se od kruha sa zaslađenim sirupom na koji se dodaje preljev na bazi badema. Naravno, da slatkog slučajno ne zafali, na sve se još dodaju nasjeckani bademi.

Slatki doručak - 3 Slatki doručak - 3 (Foto: Getty Images)

Nizozemska (Hagelslag)

Tost može biti sladak i zanimljiv ako ga pripremate na nizozemski način. Naziv jela prevodimo kao „snažnu oluju“, a s obzirom na to da se radi od čokolade, maslaca i još nekih slatkih dodataka, čini nam se da bi više odgovarao naziv „oluja kalorija“. Naime, sve slatko maže se na tostirani kruh, tako da je nizozemski tost – najslađi tost.

Italija (Cornetto)

Talijanski doručak obično je vrlo lagan. Jedno od uobičajenih jela svakako je i cornetto, koji izgledom nalikuje na kroasan, samo što je pun slatkog voćnog džema ili čokolade. Obično uvijek ide uz kavu (kapučino ili espreso) kako bi se ipak postigao balans.

Slatki doručak - 1 Slatki doručak - 1 (Foto: Getty Images)

Kenija (Mandazi)

Ako vas put ikad nanese u Keniju, a želite doručkovati nešto slatko, tada vam je ovo jelo čisti zicer. Mandazi (kad se doda kokos, zove se „mahamri“) uobičajeni je doručak u ovoj afričkoj zemlji. Izgledom podsjeća na krafne, no ima manje glazure, ali i slatkoće. Pravi se od kružnog i trokutastog tijesta koje se potom miješa s kardamomom, kokosom i šećerom, pa nemojte pretjerati jer nam ovo zvuči kao doručak koji donose kilograme.

Provedite savršena 3 mjeseca u Italiji za 0 kuna Basilicata - 1 Basilicata - 2 Basilicata - 3 +1 Basilicata - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju