Korištenje godišnjeg odmora itekako je bitna stavka za očuvanje vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. No, što kad ste toliko premoreni da vam tjedan ili dva nisu dosta? Što kad biste najradije sve ostavili i otišli čuvati ovce na Velebit?

Možda nećete postati pastir, ali zahvaljujući programu koji je pokrenuo Airbnb, četvero sretnika dobit će šansu opušteno živjeti tri mjeseca u ruralnom dijelu, uvijek lijepe – Italije.

Basilicata - 2 Basilicata - 2 (Foto: Getty Images)

Program nazvan „Italian Sabbatical“ počeo je s primanjem prijava svih onih koji žele pobjeći na tri mjeseca od svega i otići živjeti u gradić Grottole u regiji Basilicata na jugu zemlje. Ovdje će svo vrijeme boravka živjeti ruralnim načinom života, ali i učiti jezik, kuhati i ostale stvari kroz koje će ih lokalci provoditi. Također, mještani se nadaju kako će ovaj program dovesti do podizanja imidža mjesta, koje se bori s depopulacijom.

Uglavnom, četvero odabranih čeka tri mjeseca volontiranja za neprofitnu udrugu "Wonder Grottole", koja želi nanovo oživjeti povijesni centar, obnoviti kuće i zgrade, ali i naći nove modele za razvoj turizma i agrikulture. Ovdje trenutno živi tek 300 ljudi, a ukupno je 600 napuštenih domova, pa tko zna, možda vam se Grottole i svidi toliko da ostanete ovdje i živjeti.

Basilicata - 4 Basilicata - 4 (Foto: Getty Images)

Također, valja spomenuti kako je sad pravo vrijeme za posjet Basilicati, jer je njen glavni grad, Matera, proglašen Europskom prijestolnicom kulture za ovu godinu tako da vas tamo čekaju izložbe, koncerti, umjetničke instalacije i slično sve do kraja 2019.

Ukoliko vam se ideja dopada, prijaviti se možete online sljedeći ovaj link. Morate imati više od 18, govoriti engleski, te biti spremni u potpunosti sudjelovati u lokalnom načinu života.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju