1. Pomični stolić
Studija sveučilišta iz Arizone pokazala je još 2007. godine da su četiri od šest stolića za objedovanje u zrakoplovima sadržavala tragove bakterija koje mogu izazvati mučninu i povraćanje. Stjuardi i drugo zrakoplovno osoblje obrišu ove stoliće jednom dnevno, pa je poželjno prije jela oprati ruke, a između hrane i stola uvijek imati neki zaštitni sloj.

2. Kvaka s unutrašnje i vanjske strane zahoda
Neki ljudi ne peru ruke nakon male i velike nužde, a bakterije prenose na sve površine koje potom dotaknu. Kvaka s vanjske i unutrašnje strane zahoda krizno je žarište za prenošenje tih mikro organizama – najčešće bakterije E.coli – koja može ozbiljno ugroziti zdravlje.

3. Daska za wc i gumb za spuštanje vode

Iz istog razloga suzdržite se i od direktnog dodirivanja WC daske, kao i gumba za spuštanje vode. Ako možete radije se poslužite toaletnim papirom, a svakako dobro operite ruke nakon korištenja toaletnih prostorija.

4. Nasloni za ruke na sjedalima
Osobe koje ne peru ruke nakon nužde, bakterije prenose i na naslone sjedala u zrakoplovima. Bakterija E.coli na njima može preživjeti čak 96 sati. Iako se ovom bakterijom ne možete zaraziti jednostavnim dodirom, izbjegavajte trljanje o ovu površinu, ali i dodirivanje usta i očiju nakon toga.

5. Pokrivači
Svakoga dana u zrakoplovu se mijenjaju pokrivači, no nakon jedne upotrebe se ponovo slažu i nude gostima. Želite li biti sigurni da se ne pokrivate dekicom koja sadrži nečistoće i nečije bakterije, ponesite vlastitu dekicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju