Čini se kako ćemo sve više slušati ali i kušati autohtone sorte poput Debita, Maraštine, Babića, Lasine i Plavine, ali i drniškog Merlota koja pokazuju autentičnost i raznolikost ove vinske destinacije.


U Šibeniku, na Tvrđavi Barone u utorak 12. veljače 2019 održani su II. Županijski susreti vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije okupljenih pod projektom Taste Šibenik – Knin County, pokrenutog u rujnu prošle godine. Okupljene je pozdravio inicijator projekta Taste Šibenik-Knin County, župan Šibensko-kninske županije Gordan Pauk koji je istaknuo velik potencijal vina županije te razvoja u smjeru jedne od vodećih eno-gastro destinacija Hrvatske.


„Projekt Taste Šibenik-Knin County dio je ulaganja u postavljanje i pozicioniranje Šibensko-kninske županije kao vinske destinacije te isticanje prirodne, geografske i sortne posebnosti. S tim ciljem pokrenuta je online kampanja koja je imala izniman odaziv, i u tom smjeru nastavljamo s današnjom manifestacijom“ izjavio je župan Gordan Pauk. Promotivni video na temu sorti Babić i Debit, pogledalo je više od 250.000 ljudi pokazujući izniman interes tržišta za vinima Šibensko-kninske županije.


''Iznimno mi je drago da smo se okupili na Tvrđavi Barone, koja je ne samo kulturno-povijesni spomenik već i jedini Gastro-kulturni centar u županiji koji ima za cilj promovirati na jednom mjestu najbolje proizvode ovog kraja među kojima lokalna vina zauzimaju posebno mjesto. Ovom prilikom pozivam sve vinare da nam se pridruže u dugoročnoj suradnji kako bi zajedno na najbolji način predstavili bogatstvo naše destinacije.'' rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik, suorganizatora Susreta vinara i vinogradara Šibensko-kninske županije.


Višnja Marasović
, pročelnica za poljoprivredu i ruralni razvoj Šibensko-kninske županije upoznala nas je s predavačima, temama i ciljevima edukacija koje su bile na programu.
Cjelodnevni edukativan program namijenjen vinarima i vinogradarima Šibensko – kninske županije vodile su autorice projekta Davorka Krnić-Trick i Martina Miličević, a prvi puta službeno su u županiji gostovali i jedan od najeminentnijih hrvatskih sommeliera te službeni vinski sudac na najvažnijem svjetskom natjecanju vina Decanter World Wine Awards, Siniša Lasan, te vinski edukator i jedan od najčitanijih vinskih autora i pisaca, Nenad Trifunović, poznat i kaoVinopija.

Nenad Trifunović Nenad Trifunović (Foto: PR)  


Današnji svijet i vinski konzument se promijenio, mnogo je više informiran nego što je bio ikada ranije te do informacije najčešće dolazi putem interneta. Projekt Taste Šibenik-Knin County fokusiran je na prezentaciju i promociju vina i vinara županije, upravo na digitalnim kanalima. Jedan od odlučujućih faktora kod kupovine vina, upravo je poznavanje i percepcija regije iz koje vino dolazi pa je od iznimne važnosti djelovati zajednički na razvoju i prepoznatljivosti Šibensko-kninske županije, kao vinske destinacije, u uvodu su rekle Martina Miličević i Davorka Krnić-Trick. Projekt se dalje razvija u smjeru edukacija ugostitelja kako bi što bolje prezentirali vinsku scenu županije, zajedničkih predstavljanja vina Šibensko-kninske županije i strateškom projektu, centralnom vinskom događanju u kojem bi vinari zajednički predstavili svoja vina.


Više od 40 okupljenih sudionika sudjelovalo je u vinskim kušanjima i predstavljanjima drugih hrvatskih sorti, istarske Malvazije i Plavca Malog, kako bi zajedno vidjeli smjer u kojem druge regije razvijaju svoja vina. Edukativan program završio je kušanjem vina Šibensko-kninske županije kojeg su zajedno vodili Siniša Lasan i Nenad Trifunović. Predavači su istaknuli kako je potencijal osvježavajućeg i svježeg Debita kao i Maraštine, jedne od sorti s mogućnošću proizvodnje kompleksnih i dugovječnih bijelih vina izniman te kako i sada vinari pokazuju sav taj potencijal u vinima. Babić je prepoznat kao jedan od simbola Šibensko-kninske županije, te kao jedna od crnih sorti s nevjerojatno velikim potencijalom kako nacionalno tako i internacionalno. Babić karakteriziraju prepoznatljive arome višnje, sorta je koja bolje zadržava kiseline te ima elegantne i nježne tanine pa ju je vrlo lako piti u svako godišnje doba. Siniša Lasan istaknuo je kako do sada niti jedan Babić nije sudjelovao na Decanter World Wine Awards natjecanju, a kako sigurno ima mogućnosti i za internacionalno priznanje ove sorte.

Gorana Barišić Bačelić Gorana Barišić Bačelić (Foto: PR)


Ne smije se zaboraviti istaknuti i Plavina i Lasina, koja je manje brojnija ali pruža drugačiji pogled na crna dalmatinska vina te se u županiji proizvodi kao monosortno vino. Od internacionalnih sorti koje također uspijevaju u ovoj klimi i na tlu županije, Drniški merlot jedan je od istaknutijih i bolje pozicioniranih vina. Ipak, kada pričamo o potencijalu i razvoju županije kao važne vinske regije, prednjače autohtone sorte i vina koja možemo pronaći samo na ovom području.


Učenici Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku pridružili su se manifestaciji te okupljenima pokazali stečeno znanje u ophođenju s gostima, prezentaciji i posluživanju vina za potrebe vinskih kušanja u sklopu programa.


Okupljeni su pod pauzama uživali u Lively Roasters kavi te se osvježili uz Janu i Jamnicu, partnere manifestacije.

Projekt Taste Šibenik-Knin County nastavlja s aktivnostima na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.
 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju