Šibensko-kninska županija okružena je prirodnim ljepotama, brojnim autohtonim vinskim sortama i zaštićenim gurmanskim delicijama poput slavnog drniškog pršuta. Novi projekt pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj vodi nas u očaravajuće vinograde Babića, ali i otkiva posebnosti ove vinske regije.
Babić, autohtona crna vinska sorta, raste samo u Šibensko-kninskoj županiji. Ovaj „maleni crni div“, kako ga od milja nazivaju, uspijeva dati bogato i sočno voće bez obzira na ekstremne uvijete u kojima raste. Ta borba za opstanak vinove loze, uspijeva koncentrirati guste voćne senzacije te harmoničnu svježinu, koju ćete pronaći u Babiću. Upravo ga ta mogućnost očuvanja kiselina, svrstava u jedno od najpoželjnijih dalmatinskih crnih vina.


Veliki povratak na vinsku scenu


Jedan od prvih Babića široko dostupnih na tržištu bio je onaj najstarije šibenske vinarije, Vinoploda. Leo Gracin i njegov otac Ante, započeli su i obnovu vinograda na Bucavcu, odakle i danas dolazi dio grožđa za njihov Babić. Proizvodnju Babića na Bucavcu nastavila je i mlada vinarija Prgin, te obiteljski podrum Marinov.

Vinarija Birin Vinarija Birin (Foto: PR)


Babić tradicionalno raste i u primoštenskom zaleđu. Vinarija Matošin posadila je svoje loze na strmim padinama dok OPG Županović vinograde Babića sadi u nizinama, pored mjesta Široke. Sve je više Babića posađeno, osim u kršu i kamenu, u plodnijim ravnicama na dubokom tlu. Ovdje on daje snažniju voćnu aromatiku te prepoznatljivu svježinu.


Jedna od najviše preporučivanih vinarija za obilazak i kušanje uz ručak, vinarija Rak u Dubravi kod Šibenika od Babića radi opol, rose te naravno suho crno vino. U Rakovom Selu nalazi se i OPG Joška Raka, posvećen uzgoju i proizvodnji vina od autohtonih sorti – posebno i Babića. Ukoliko se odlučite za kušanje, vinarija Baraka ove je godine otvorila vrata svoje novouređene vinarije i kušaonice, u Srimi pored Šibenika.


Pogled koji također oduzima dah, nalazi se na Jadrovcu pored Šibenika. Padine i brežuljci okupani vinovom lozom i maslinicima od kojih zastaje dah. Ovdje vinarija Testament organski uzgaja i proizvodi Babić, a na vrhu jednog od brežuljaka otvorena i je i kušaonica za posjetitelje.
Babić se sadi i duž obale Šibensko-kninske županije. U zaleđu Vodica, energična vinarija Birin svoj Babić nudi svim posjetiteljima, koji sada u sjenici pored same vinarije – mogu uživati u kušanju na i svježem zraku. I u Pirovcu, brojni manji vinari odlučili su se na buteljiranje i ozbiljniju proizvodnju prepoznatljive crne sorte ove regije. Vinarija Čubrić iz Pirovca zasada je tek na početku, a vinoljupcima nudi onaj tradicionalniji, djedovski pristup mladom i svježem Babiću koji ne odležava u drvu, poput mnogih drugih.


Novi vinogradi Babića


Potencijal Babića, kao jedne od zanimljivijih dalmatinskih crnih sorti – neograničen je. Vinoljupci uživaju u koncentriranom vinu, bez težine. Podsjeća na crne višnje, ribizle i brusnice, srednjeg do jakog tijela sa iznimnim kiselinama koje može očuvati bolje od drugih, prepoznatljivih crnih dalmatinskih sorti.


U blizini Skradina čak tri vinarije imaju uređene kušaone i nove nasade babića. Vina Ante Sladić i vinarija Sladić iz Plastova, čekaju prve rezultate Babića iz svojih novih vinograda dok vinarija Alena Bibicha na tržištu već ima svoju etiketu Babića, prigodno nazvanom Bibich Babić.

 
Na Facebook stranicama Taste Šibenik-Knin County možete saznati više o vinarima i vinima, specifičnima za Šibensko-kninsku županiju.
Živjeli!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju