S više od 100 godina iskustva u ocjenjivanju restorana Michelinov vodič danas preporučuje više od 20.000 restorana u 30 svjetskih zemalja. Njihovi inspektori godinama ispituju gurmanske stanice, a mnogi hrvatski restorani iznenadili su se kad su saznali da su kod njih jeli kritičari iz prestižnog vodiča jer inspektori dolaze nenajavljeni. S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom. U vodiču su posebno označeni restorani koji imaju sjajan omjer cijene i kvalitete, kao garancija fine kuhinje po pristupačnim cijenama.

Konoba Fetivi, Split

Obiteljska konoba Fetivi u Splitu, kako joj i samo ime daje naslutiti, priprema izvorna dalmatinska jela. Autentična konoba načičkana predmetima koji bude uspomene na prošla vremena i rustikalnim zidovima, a ima i dvorište koje se ovisno o sezoni zatvara pomičnim krovom ili otvara sunčevim zrakama. Friganu sitnu ribu ondje ćete platiti 70 kuna, a specijalitet kuće brujet od sipe s purom 90 kuna. Domaći štrudl s jabukama i orasima je 20 kuna.

 

A post shared by Love Korcula (@korcula.me) on


Konoba Mate, Korčula
 

Da vrijedi potegnuti nekoliko kilometara u unutrašnjost otoka da biste otkrili konobu u kojoj se jede fina domaća hrana, slažu se i Michelinovi inspektori. Domaćini pozivaju goste i zbog dobrog vina, ugođaja i glazbe, a gosti im se vraćaju godinama. Za preporuku su domaći ravioli punjeni kozjim sirom koji koštaju 55 kuna, rožata je 18 kuna, a tradicionalna dalmatinska pašticada s makarunima 75 kuna.

> 5 restorana u Slavoniji i Baranji zbog kojih vrijedi krenuti na put

Restoran Dunav, Ilok

Restoran Dunav u Iloku, okružen prirodom kraj istoimene rijeke, s godinama je postao kultno mjesto za fiš bez kostiju koji se poslužuje s domaćim rezancima. Ondje se jedu i slatki slavonski ravioli – tačkrle s pekmezom od šljiva i makom. Riječne delicije ondje imaju poseban status, što se vidi i na terasi s bazenom u kojem plivaju slatkovodne ribe.

 

A post shared by(@ivona_sakac) on

Vuglec breg, Krapina

Svega 40 kilometara od Zagreba smjestilo se idilično izletište za dušu i um. Restoran je originalno uređen u zagorskom stilu s otvorenim kaminom i terasom sa slamnatim krovom. U kuhinji se poslužuju stari recepti bakinih jela koja najbolje pašu uz domaće vino.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju