Požar koji je zahvatio katedralu Notre-Dame u Parizu izazvao je veliku tugu ljudi koji se suosjećaju u cijelom svijetu, no arhitekti ne gube vrijeme predlažući ideje za obnovu. Neki se zalažu za stari izgled, ali moderniji koncepti sugeriraju novo ruho Naše Dame.

Vatrogasci su tijekom gašenja požara uspjeli spasiti dio umjetnina iz katedrale, uključujući i trnovu krunu kojom je Isus okrunjen prije nego što je bio razapet na križu, ali pojedini vanjski dijelovi nepovratno su uništeni.

Više od 90 metara visok toranj gotičke katedrale, koji je konstruiran od drveta i prekriven olovom tijekom rekonstrukcije u 19. stoljeću, urušio se i u potpunosti je uništen.

Kako bi pružio novi sjaj crkvi Pariške nadbiskupije, koju je svake godine posjećuje više od 13 milijuna turista, belgijski arhitekt Vincent Callebaut predlaže novo lice za 21. stoljeće: izgradnju eko-tornja koji bi proizvodio energiju za čitavu katedralu, uključujući i urbani vrt u kojem bi posjetitelji mogli razmišljati, moliti se ili meditirati.

Drvene grede bile bi ojačane karbonskim (ugljičnim) vlaknima, a stakleni krov imao ugrađen fotonaponski sloj koji bi solarnu energiju pretvarao u električnu. U prostoru krovnog tavana bio bi urbani vrt u kojem bi se ribe iskoristile za dobivanje prirodnog gnojiva za bilje, voće i povrće.

Stručnjaci su izračunali da bi se ispod staklenog krova Notre-Dame godišnje moglo uzgojiti i do 25 kilograma hrane po kvadratnom metru, a dijelila bi se na obližnjoj tržnici.

Poznati belgijski arhitekt s pariškom adresom za svoja je zelena rješenja dobivao brojna priznanja, a u okviru projekta Paris Smart City 2050. namjera mu je smanjiti emisije stakleničkih plinova u Gradu Svjetlosti za 75 posto do 2050. godine.

Egipat - 2 Putovanja Bili su u zabludi: Novo otkriće u Egiptu otkriva tko je zapravo gradio piramide

I drugi arhitekti, poput studija Nab i Summum Architecture žele iskoristiti krovni prostor kao staklenik.

Summum zamišlja kao dom za ptice i kukce koji ne bi bio dostupan javnosti, odnosno simbol utočišta za životinjske vrste koje je čovjek doveo do izumiranja. Prema njihovom mišljenju tragedija Notre-Dame trebala bi ulijevati nadu novim generacijama da ima spasa za okoliš. Prostor za životinje mogao bi se jasno vidjeti kroz stakleni krov.
Na pitanje koliko bi mogla trajati obnova slavne katedrale, stručnjaci tvrde kako je teško davati prognoze, ali može se očekivati razdoblje od barem deset godina.

Katedrala Notre-Dame u Parizu - 3 Putovanja 7 stvari koje trebate znati o katedrali Notre-Dame u Parizu

O tome koji će natječaj proći i kako će u konačnici izgledati pariška dama doznat ćemo u budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju