Arheolozi u Egiptu otkrili su drevno groblje u blizini slavnih piramida u Gizi, nedaleko od Kaira, objavilo je Egipatsko Ministarstvo antikviteta na društvenim mrežama. Nakon što je prošle godine svijet impresioniralo otkriće radionice za balzamiranje nedaleko od nekropole u Sakari, kao i pronalazak najstarijeg tvrdog sira u ćupu, nova saznanja bacaju drukčije svjetlo na događaje iz prošlosti. 

Sakara je u doba faraona bilo jedno od najznačajnijih područja u drevnom Egiptu. Ondje najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu. Zbog toga je upisana na popis svjetske baštine, zajedno s obližnjim drevnim gradom Memfisom, piramidama u Gizi i nekropolama u Abusiru i Dahšuru.

Na groblju starom 4500 godina otkriveno je nekoliko grobnica, a najstariji mumificirani ostaci pripadaju visokim egipatskim dužnosnicima.

Prema natpisima pronađenim u grobnici Nwi je imao nekoliko naslova, uključujući "šefa velike države", "nadglednika novih naselja" i "pročišćivača kralja Kafrea". Behnui-Ka je bio svećenik i sudac koji je također imao brojne titule, uključujući i onu "pročišćivača kraljeva: Kafre, Userkafa i Niuserra".

Kafre je faraon koji je naredio izgradnju jedne od piramida u Gizi, dok su Userkaf i Niuserre vladali Egiptom tijekom Pete dinastije. Glavni arheolog i bivši ministar antikviteta Zahi Hawass potvrdio je da iz otkrića groblja u kojem su balzamirani graditelji piramida proizlazi kako piramide nisu gradili robovi, kako se do sada smatralo.

Egipat - 3 Egipat - 3 (Foto: AFP)

Time je i definitivno srušen popularni mit, koji je djelomično potaknuo i Hollywood, o tome kako su izraelski robovi izgradili piramide.

Nadzornik iskapanja Adel Okasha naglasio je da iako radnici nisu bili robovi, život im nije bio lak. Na kosturima su pronađeni znakovi artritisa, a donji kralješci također ukazuju na organizam u lošem stanju.

Dieter Wildung, nekadašnji direktor egipatskog muzeja u Berlinu kaže kako nova otkrića potvrđuju da su graditelji piramida slobodni ljudi, obični građani - no valja imati na umu da su živjeli kratko i patili su od lošeg zdravlja zbog napornog rada.

Drakelow Putovanja Tajne podzemlja: Tuneli koji su u Drugom svjetskom ratu bili tvornica sjena

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju