1. Katedrala je, kao što joj ime govori, posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Nalazi se na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u središtu Parizu.

2. Gradnja crkve započela je 1163. godine prema želji biskupa Mauricea de Sullyja, a završena je 1250. godine. Tijekom godina je dograđivana i preuređivana, a osobito nakon Francuske revolucije, tijekom koje je pretrpjela značajne štete.

3. Vjeruje se da je katedrala izgrađena na mjestu nekadašnjeg hrama posvećenog bogu Jupiteru, te ranokršćanske bazilike posvećena svetom Stjepanu.

Pariz - 4 Putovanja Proljeće u Parizu? Odletite iz Splita s jeftinom povratnom kartom u džepu

4. Notre-Dame je bila duga 128 metara te široka 48 metara. Katedralom su dominirala dva tornja visoka 69 metara do kojih je vodilo 387 stepenica. Iako su vatrogasci uspjeli spasiti konstrukciju od urušavanja, plamen je progutao krovnu drvenu konstrukciju dužu od stotinu metara te dobar dio njezine unutrašnjosti, kao i njezin zvonik visok oko 92 metra.

5. U katedrali je čuvana jedna od najvažnijih relikvija katoličkog svijeta – Kristova Trnova kruna – koja je, srećom, spašena. Kruna je izgubila trnje još u 18. stoljeću, a sada se sastoji tek od snopa trske vezane zlatnom žicom koja je naknadno postavljena u zaštitni kontejner od kristala i zlata. Posjetitelji su je mogli razgledati svakog prvog petka u mjesecu i svakog petka tijekom korizme.

6. Katedrala je bila poprište brojnih važnih događanja u povijesti Francuske. U njoj se za cara okrunio Napoleon Bonaparte 2. prosinca 1804.godine, a tu je kršten i francuski kralj Henrik V.

7. Katedrala je i glavno mjesto radnje slavnog romana "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa. Hugo je, navodno, smjestio radnju romana u ovu katedralu kako bi povećao naklonost publike prema njezinoj veličanstvenoj arhitekturi.

7 stvari koje morate napraviti i vidjeti u Balkanskom Parizu Bukurešt, Rumunjska - 3 Bukurešt, Rumunjska - 2 Bukurešt, Rumunjska - 1 +0 Bukurešt, Rumunjska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju