Na prvi pogled konoba Milena u mjestu Bačva kraj Višnjana izgleda poput svake druge istarske konobe. Obitelj Stefanov otvorila ju je 1986. godine te počela služiti tradicionalna jela ovoga područja – od ombola preko domaćih sireva do tjestenine i divljači začinjene tartufima i nezaobilaznim maslinovim uljem.

U božićno vrijeme na jelovniku bi se našao i jedan (ne)tipični specijalitet – bakalar na bijelo pripremljen od sušenog norveškog bakalara prema recepturi mame Milene. Obiteljska receptura toliko se svidjela gostima konobe da su jelo počeli naručivati i za van.

"Poseban je naš bakalar na bijelo jer se još uvijek radi po receptu naših starih. Nema dodatka mlijeka, druge ribe, škroba i sličnih sastojaka. Naši proizvodi su bez glutena i laktoze," otkriva nam Aleksandar Stefanov.

Potražnja je s vremenom prerasla obiteljsku kuhinju, a Stefanovi su 1996. godine izgradili prvi proizvodni pogon za preradu bakalara te su stvorili brend Baccalà della Mamma (Mamin bakalar) koji je danas dostupan u većini hrvatskih supermarketa.

Njihov najpopularniji proizvod je bakalar na bijelo, a u ponudi se nalazi i Bakalar pikantino (s čilijem i crvenom paprikom), Bakalar oliveto (s maslinama i maslinovim uljem), Bakalar tartufino (s crnim tartufima) kao i Bakalar šugo koji se sprema od norveškog bakalara, rajčice, luka, vina, češnjaka, peršina, soli i papra.

S ovom visokokvalitetnom norveškom delicijom napravili su i seriju laganih krema koje dolaze u praktičnom pakiranju od 100 grama.



Povrh svega s njihovim proizvodima možete sami pripremati svoje kulinarske kreacije. Baccalà della Mamma s Punkuferom je podijelila recept za hrskave okruglice punjene bakalarom na bijelo.

Sastojci za 2 osobe:
250 grama bakalara na bijelo
1 jaje
2 žlice brašna
1 čaša mlijeka (ili gazirane mineralne vode)
sol i papar po želji
ulje za prženje

Priprema:

1. Pripremite smjesu za pohanje od jedne čaše mlijeka (ili mineralne vode), jednog jaja, dvije žlice brašna, soli i papra. Sve sastojke dobro promiješajte.

2. Od bakalara na bijelo napravite okruglice sa žličicom, uronite ih u smjesu i ispržite u dubokom ulju nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.

3. Ocijedite okruglice na papirnatom ručniku, pa poslužite s krišom limuna te uz čašu merlota.

Savjet plus:
Okruglice od bakalara na bijelo možete pripremiti i klasičnom metodom paniranja, odnosno uroniti u brašno, istučeno jaje, a na kraju u krušne mrvice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju