"Listen very carefully, I shall say zis only once". Da vas vidimo. Iz koje je serije ova fraza? Ne znate? Allo Allo je serija koja je nasmijavala naše roditelje, bake i djedove, a središte radnje bilo je pitoreskno francusko mjestašce - Nouvion.

Ova serija snimana je za potrebe televizijskog kanala BBC ONE, a prikazivala se od 1982. do 1992. godine, sveukupno je snimljeno 85 nastavaka. Radnja se odvija u vrijeme II. svjetskog rata, a glavni lik je Rene Francois Artois, vlasnik malog kafića u francuskom gradiću Nouvionu.

Iako bi se na prvu dalo shvatiti da se radi o parodiji na temu II. svjetskog rata, to zapravo nije tako. Sama serija na humorističan način prati život vlasnika kafića i njegovo snalaženje s naoko priglupim ljudima koji ga okružuju. Radnja započinje njemačkom okupacijom gradića i pljačkanjem vrijednih umjetničkih djela u njemu. A bilo ih je mnogo.

Od svih umjetnina radnja se najviše vrti oko prvog ikada napravljenog sata s kukavicom i slike Posrnule Bogorodice. Iako je sve umjetnine morao poslati u Njemačku, zapovjednik grada odlučuje ove dvije zadržati za sebe i daje ih Reneu na čuvanje. Nezadovoljni razvojem situacije, Gestapo u grad šalje Ottoa Flicka sa zadaćom da pronađe umjetnine.

Paralelno sa skrivanjem slika, Rene u svom kafiću skriva i dvojicu britanskih pilota čiji pokušaji da se vrate natrag u Englesku uvijek propadaju. Iako bi se činilo da je dovoljno tajni za jednog barmena, Rene uspješno vodi ljubavne afere sa svojim konobaricama Yvette, Mariom i Mimi te nizom drugih dama. Sve su jako zaljubljene u njega i svakodnevno traže pažnju, a on jadan umire od bojazni da sve ne sazna njegova žena Edith. Kao dodatak njegovom bogatom ljubavnom životu tu je njemački poručnik, homoseksualc, koji svakodnevno s njim flertuje.

Serija je prepuna zanimljivih i smiješnih skečeva, a najupečatljivije od svega je način na koji su Francuzi prikazani kako govore engleskim jezikom. Zapravo, svi likovi serije pričali su engleskim jezikom, ali on je asocirao na jezik zemlje iz koje dolaze. No, bilo je tu i francuskog, njemačkog, talijanskog pa čak i švedskog. I upravo su jezici i fraze izrečene po njima ostale upamćene kod mnogih pripadnika generacija koje su svoje vrijeme provodile uz ovu seriju.

A što je ostalo nakon serije? Samo kilometri filmskih vrpci ili je grad Nouvion vrijedno staviti na popis mjesta koje valja posjetiti? Nouvion se nalazi u francuskoj regiji Picardy na sjeveru države, nekih 58 kilometara od grada Amiensa. Sam grad nalazi se u dolini rijeke Dien, koja ga čini šarmantnijim nego što će vam se na prvu učiniti.

Njegovo ime dolazi od galske riječi koja označava novi. Zapravo je naziv nastao kao odgovor na nastanak sela na mjestu na kojem se nekada održavao poznati sajam. Što se ima za vidjeti u gradu? S obzirom na to da je sam grad jako stradao tijekom II. svjetskog rata, ne treba čuditi činjenica što je jako malo građevina koje datiraju prije tog vremena.

Jedna od njih je Chateau Gaillard u kojoj je nekada živio gradski namjesnik i koja je danas podijeljena na stambeni i izložbeni dio. U njoj možete vidjeti kako je izgledao život viših staleža, ali i predmete koji su ostali iz vremena rata.

U gradu je i crkva sv. Mauricie, koja je preživjela ratne strahote. U potpunosti je bila obnovljena 1876. godine, crkva je do danas zadržala izvorni oblik, a zvono u zvoniku iz 16. je stoljeća. Najstarija građevina koja odmah na prvu daje naslutiti o čemu se radi, ostaci su kule koja je nekada služila kao vjetrenjača. Izgrađena između 1520. i 1550. danas je od nje ostali samo ostaci kružnog dijela koji čekaju bolja vremena i obnavljanje.

A Cafe Rene? Nema ga, barem ne onog iz serije. Zapravo je grad poslužio samo kao mjesto radnje, dok su se snimanja odvijala na drugim lokacijama. Iako u gradu postoji kafić istog naziva, on nije onaj kojeg ćete vidjeti u seriji.

Isplati li se posjetiti ovaj grad na sjeveru Francuske? Isplati, ako ništa drugo dobit ćete priliku slikati se s likovima iz serije koji šeću gradom kako bi zabavljali turiste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju