Za pečenje debljih i većih komada mesa poput cijelog pileta, janjećeg buta ili rebara potrebno ih je prethodno marinirati i zapeći u pećnici. Kako ne bi iznutra bili sirovi, a izvana zagorjeli najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.

Pile prethodno valja razrezati i rastvoriti, janjeći but s kosti ravnomjerno zarezati tako da svaki zarez bude dubok pola centimetra. Peći možete i svinjska rebra u komadu. Količina marinade je predviđena za pile do 1,8 kg, janjeći but od 3 kg ili 2 kg svinjskih rebara.

Sastojci za meso s roštilja:

1 žličica sjemenki kumina
2 žlice sjemenki komorača
5 klinčića
sol i papar
1 svežanj majčine dušice
1 svežanj ružmarina
1 naranča
1 glavica češnjaka
4 žličice slatke mljevene paprike
6 žlica balzamičkog octa
8 žlica maslinovog ulja
2 lista lovora

Priprema:

1. Za marinadu u mužaru zgnječite sjemenke kumina, komorača i klinčiće s malo soli i papra. Nasjeckajte majčinu dušicu, ružmarin i češnjak, narančinu koricu naribajte i dodajte sadržaj iz mužara. Dodajte ostale sastojke za marinadu, uključujući i sok od naranče pa dobro promiješajte. 

2. Meso natrljajte marinadom, stavite ga u lim za pečenje, prelijte ostatkom marinade ako ga je ostalo pa prekrijte folijom ili poklopite i pecite dok ne omekša. Za svinjska rebra i janjetinu potrebno je oko sat i pol, sat i 20 minuta za piletinu.

3. Meso ostavite da se malo odmori pa ga stavite na zagrijani roštilj. Pecite na srednje jakoj vatri premazujući sokom od pečenja. Nakon što lijepo potamni ostavite ga da se odmara nekoliko minuta.

4. Sok od pečenja zagrijte na štednjaku ili stavite lim na roštilj pa kuhajte dok se malo ne zgusne i reducira pa prelijte preko pečenog mesa.

Pržene lignje Hrana i piće Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju