Uvijek vedra i nasmijana, Božica je pripremila nekoliko ukusnih recepata, a poseban naglasak stavila je na pripremu jela od batata, slatkog povrća u čiju su čast Terme Sveti Martin otvorile healthy dining restoran.

Eto kako izgleda jedan međimurski nedjeljni ručak:

JUHA: KREM JUHA OD BATATA (za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
batat 0,8 kg
vrhnje za kuhanje 0,2 l
crveni luk 0,2 kg
maslinovo ulje 0,03 l
lješnjaci 0,08 kg
sol 0,04 kg
peršin 0,015 kg
biber mljeveni 0,01 kg


Priprema:
Na maslinovom ulju popržimo grubo narezani luk, dodamo oguljen i narezan batat, posolimo. Podlijemo temeljcem od povrća i kuhamo dok ne omekša. Kuhano fino izmiksamo, dodamo vrhnje za kuhanje i začinimo po potrebi. Juhu poslužimo s prženim lješnjacima i sjeckanim peršinom.

GLAVNO JELO: SMUĐ S RATATOUILLEOM OD BATATA (za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
smuđ 0,6 kg
bučine koštice 0,2 kg
jaja 4 kom
brašno oštro 0,08 kg
luk crveni 0,08 kg
tikva 0,12 kg
batat 0,12 kg
paprika 0,12 kg
patliđan 0,12 kg
blitva 0,2 kg
rajčica 0,2 kg
maslinovo ulje 0,4 l
maslac 0,08 kg
sol 0,04 kg
kopar 0,02 kg
biber mljeveni 0,01 kg


Priprema:
Fileu smuđa maknuti kožicu, začiniti ga, valjati u brašnu, zatim u razmućenim jajima i grubo nasjeckanim bučinim košticama. Pržiti ga na maslinovom ulju. Povrće narezati na male kockice. Luk pržiti na maslinovom ulju, dodati ostalo povrće, sol, biber, sjeckani kopar i usitnjenu rajčicu, kratko pirjati uz dolijevanje povrtnog temeljca.

Blitvu očistiti i skuhati u slanoj vodi, ohladiti, zatim sotirati na maslacu, dodati sol i biber. Prženi smuđ serviramo na podlozi od ratatouillea, okolo stavimo sotiranu blitvu, pokapamo maslinovim uljem i ukrasimo limunom.

DESERT: PITA OD BATATA (za 4 osobe)
Potrebni sastojci:
glatko brašno 0,12 kg
smeđi šećer 0,04 kg
jaje 4 kom
maslac 0,02 kg
batat 0,4 kg
vrhnje za šlag 0,08 l
mljeveni cimet 0,01 kg
sol 0,02 kg
limun 0,05 kg


Priprema:
Od brašna, jaja, šećera i maslaca zamijesimo tijesto. Tanko razvaljamo, režemo krugove i stavimo u namaštene okrugle kalupiće. Batat ogulimo, narežemo na veće komade i kuhamo u slanoj vodi. Kuhani batat fino izmiksamo, dodamo smeđi šećer, vrhnje za šlag, žumanjke, cimet, limunov sok i pomiješamo.

Nadjev punimo u košarice i pečemo 10 minuta na 180 stupnjeva, zatim smanjimo na 160, i pečemo još 20 minuta. Tople košarice serviramo sa sladoledom od limuna i prženim lješnjacima.

Otkrijte raznovrsnu međimursku gastronomiju. Rezervirajte svoj smještaj po posebno kreiranim paketnim cijenama u Hotelu Spa Golfer ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju