Hammetschwand je najviše dizalo na otvorenome u Europi, a nalazi se na planini Bürgenstock, s koje puca nezaboravni pogled na jezero Luzern. Oni koji su ga posjetili kažu da je pogled najbolji od svih koji se otvaraju u švicarskim Alpama.

Do vrha, odnosno visine od 152,8 metara (poput jedne i pol Zagrebačke katedrale) stiže za manje od minute. Prvi put otvoren je 1905. godine, no tada mu je trebalo tri puta više vremena da se popne do vrha. Dizalo je preživjelo svjetske ratove, vremenske neprilike, kao i zamjenu drvene konstrukcije u čvršću, metalnu.

Tijekom ljeta iz Luzerna do Kehrsiten-Bürgenstocka plove tri brodske linije, a do lifta možete doći uspinjačom od jezera do Bürgenstocka; malim autobusom od Stansstada ili krenuti pješice od Felsenwega.

Put do lifta nije pretežak, ali potrebno je oko pola sata pješačenja pa ponesite udobnu obuću za hodanje. Sve su pješačke staze dobro označene, pa nema brige.

Hammetschwand Hammetschwand (Foto: Getty Images)

Pripazite i na to da imate dovoljno gotovine jer se karta za lift ne može kupiti karticom. Cijena je oko 120 kuna.

Snagu možete vratiti u restoranu Taverne 1879, ali imajte na umu da su cijene poprilično visoke. U ponudi su tradicionalni specijaliteti pripremljeni na moderan način. Osim hrane, postoji i mogućnost smještaja.

Ljekoviti napitak Hrana i piće Ljekoviti napitak za manje od 10 kuna: Prijatelj ravnog trbuha i zdrave jetre

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju