1. Svjetski muzej mrkvi, Berlotte, Belgija
U belgijskom selu krije se maleni muzejski prostor – riječ je o izlogu lokalne tvornice posvećenom povijesti i folkloru popularnog narančastog ploda.

Ne morate platiti ulaznicu da biste pogledali eksponate, već samo zavirite u izlog. Nešto više informacija o mrkvi i pripadajućem muzeju možete naći u njegovom virtualnom izložbenom prostoru na službenim internetskim stranicama.

2. Spreewaldski muzej kiselih krastavaca, Njemačka
Farma Spreewald u istoimenoj njemačkoj regiji dom je muzeja kiselih krastavaca koji obuhvaća povijesne fakte o korištenju tih poznatih zalogajčića u državi, a posebno u sklopu pripreme hamburgera. Dakako, prilikom posjete farme i muzeja možete kupiti domaće izloške u staklenim teglicama.

3. Muzej šampinjona, Saumur, Francuska
Naučite sve o uzgoju ovih gljiva u prirodi i naučite kako ih kulinarski iskoristiti. Ove informacije nudi vam francuski muzej šampinjona u mjestu Saumur.

4. Muzej svinja, Stuttgart, Njemačka
Schweine Museum, kao što mu ime govori, posvećen je umjetnosti, kiču i kulturi svinja. Prigodno, muzej je smješten u bivšoj klaonici mesa, a obuhvaća životopisnu umjetničku građu vezanu uz ove domaće životinje.


5. Državni muzej senfa, Wisconsin, SAD

U američkom gradiću Middletonu navodno se nalazi najveća svjetska kolekcija senfa i pripadajuće memorabilije.

6. Muzej krumpira, Bruges, Belgija
Jeste li znali da pomfrit zapravo potječe iz Belgije, a ne iz Francuske kako mnogi vjeruju? Ne čudi stoga što se u Bruges krije Frietmuseum, odnosno muzej posvećen krumpiru koji okuplja građu posvećenu toj skromnoj prehrambenoj namirnici.


7. Muzej kobasica Black Bridge, Tajvan
Black Bridge je najpoznatiji tajvanski brand kobasica, pa ne čudi što su proizvođači napravili izložbeni prostor posvećen tim mesnim zalogajima. U sklopu muzeja nalazi se i 'Wall of fame' najpoznatijih vrsta kobasica na svijetu.

8. Muzej marcipana, Szentendre, Mađarska
Dva najveća proizvođača marcipana u Mađarskoj – Karoly Szabo i Matyas Szamos udružili su svoje znanje kako bi ovoj gorkoj pasti od badema i ružine vodice posvetili pažnju koju zaslužuje.

Mađarski muzej marcipana obuhvaća brojne figurice napravljene od ovog jestivog materijala, a uključuje sve od Disneyevih likova do poznatih pop pjevača.

9. Muzej kimchija, Seul

Nacionalno korejsko jelo od fermentiranog povrća i drugih sastojaka toliko je popularno u državi, da su u sklopu jednog šoping centra u Seulu otvorili muzej posvećen njegovoj pripremi. Svake godine ovaj muzej posjeti oko 100 tisuća posjetitelja.

10. Muzej mesnog doručka, Minnesota
Amerikanci obožavaju konzervirane proizvode, a posebno konzerviranu vrstu svinjećeg mesa i dodataka po imenu Spam. Riječ je o jednoj vrsti mesnog doručka, kojemu je posvećen muzej u Minnesoti, a koji se trenutno preuređuje te će biti dostupan za posjete sljedeće godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju