Festival svjetlosti Berlin

Ovaj festival održava se u listopadu i dramatično mijenja izgled berlinskih ulica, povijesnih građevina i znamenitosti. Relativno je nov - održava se od 2005. godine. Jedna je od glavnih turističkih atrakcija Berlina s temom svjetlosti, a tu su i brojna umjetnička i kulturna događanja i konvencije koje se održavaju tijekom festivala.

Dan svete Lucije
Posvećen svetoj Luciji, ovaj festival se slavi 13. prosinca u Italiji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Vjeruje se da je nastao u slavu tužne smrti mlade kršćanke koja je pogubljena 13. prosinca 304. godine zbog svoje vjere. Središnji dio ovih festivala je povorka na čelu koje se nalazi mlada djevojka, koja predstavlja sv. Luciju, s krunom od svijeća na glavi dok ostali sudionici procesije svijeće drže u rukama.

Hanuka
Značenje riječi hanuka polazi iz hebrejskog glagola koji znači - posvetiti. Hanuka slavi čudo koje se dogodilo u hramu u Jeruzalemu kad je ponestalo ulja i ostalo ga tek za jedan dan gorenja, gorjelo osam dana. Stoga se za vrijeme ovog festivala svaki dan pali svijeća na svijećnjaku menorah. Tradicionalno se za ovaj festival poslužuje mnogo pržene hrane.

Festival svjetlosti u Lyonu
Prema tradiciji svaka kuća u Lyonu mora tijekom četiri dana paliti svijeće na svojim prozorima. Svake godine angažiraju se dizajneri koji sudjeluju u osmišljavanju kako će se osvijetliti rijeke, drveća i zgrade da bi grad dobio festivalski sjaj. Festival je nastao 1643. godine u čast djevice Marije koja je zaštitila ovaj grad od kuge.


Festival svjetla u istočnoj Peoriji
Ovaj festival započinje na dan Zahvalnosti i traje sve do 1. siječnja. Svečanost počinje mimohodom vozila koja su ukrašena tisućama sitnih žaruljica. Mimohod prati spektakularni laserski show, a završava zimskim karnevalom u sportskoj dvorani. Festival se prvi puta održao 1984. godine kao dio stoljetnog slavlja, ali je prerastao u pravi međunarodni festival koji svake godine privlači sve više posjetitelja.

Las Fallas
Festival vatre je jedan od najupečatljivijih festivala koji se održavaju u Španjolskoj. Festival se prvotno održavao u čast sv. Josipa, zaštitnika tesara. Fešta započinje spaljivanjem lutki od drveta točno u ponoć 19. ožujka. Tijekom festivala odvijaju se razne parade, borbe s bikovima i natjecanja u ljepoti. Ovo slavlje svoj početak duguje evoluciji raznih poganskih običaja koji su vatrom slavili početak proljeća.

Aomori Nebuta Matsuri
Postoji nekoliko festivala u Japanu s tematikom svjetlosti, ali onaj najveći je Aomori Nebuta Matsuri. Festival se odvija između 2. i 7. kolovoza, i u to vrijeme diljem grada se nalaze lebdeće figure osvijetljenih ratnika. Zadnje noći na nebu se odvija spektakularan vatromet, a nakon njega svi posjetitelji dobivaju lanterne koje, zajedno sa željama, puštaju u zrak.


Loykrathon festival
Ovaj tradicionalni festival odvija se 12. punog mjeseca po tajlandskom kalendaru. Tradicija nalaže da svaka obitelj mora u rijeku pustiti jedan vijenac sa svijećom koja gori u sredini. Vijenac mora biti izrađen od bananinog drveta, ali zadnjih nekoliko godina puno vijenaca izrađuje se od stiropora. Festival slavi zdravlje i sreću ljudi, a vijenci služe kao simbol otpuštanja svih bolesti i tuge.

Diwali
Festival svjetlosti je jedan od najvećih festivala u Indiji koji se tradicionalno slavi četiri dana u listopadu. Festival se slavi paljenjem uljnih svijeća, ukrašavanjem ulaza u domove šarenim bojama, novom odjećom i darivanjem prijatelja. Festival slavi obitelj i nove početke, prijateljstva i ljubav.

Festival lampiona u Kini
Poznat i pod nazivom Yuanxiao ili Shangyuan festival slavi se u prvom mjesecu mjesečevog kalendara. Festival lampiona službeno označava kraj perioda slavlja Nove godine. Postoji nekoliko legendi kako je nastao ovaj festival, koji se u većini slučajeva odvija u veljači, ali najvažnije je da slavi pozitivne stvari, zaboravljajući prošlost i slaveći budućnost.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju