1. Singapurski kamen
Vjerojatno ste čuli za Rosetta stone pomoću kojeg su dešifrirani hijeroglifi. Ovaj kamen je bio nešto slično, samo u Aziji. Visok tri metra, kamen je imao ugraviran natpis na tajnom jeziku kojeg nitko nikada nije dešifrirao. Danas ga više nema jer je razbijen na manje komade i upotrijebljen za gradnju ceste.

2. Senator
Ovo drvo staro 3500 godina donedavno je raslo na Floridi u Americi. Naraslo je do visine od 36 metara, a činjenica da je bilo ovdje za vrijeme Kolumba ili Isusa Krista - je jednostavno nevjerojatna. 2012. godine, jedna djevojka iz okolice se popela na Senatora i zapalila vatricu da boljee vidi. Vatra se brzo proširila i zahvatila drvo. Kraj.

3. Nauru
Ovaj otok je danas poznat tek po tome što se na njemu nalazi jedna od brojnih australskih kaznionica. Prije nešto manje od jednog stoljeća ovo je bio raj na zemlji pun lijepih plaža i predivne prirode. Danas je otok gotovo uništen.

4. Arheološka nalazišta Atacame
Atacama je poznata kao najsuša pustinja na zemlji. Upravo je suho tlo zaslužno za očuvanje predivnih, u tlo udubljenih crteža. Ovi crteži gotovo su uništeni na Dakarskom reliju u 2009. godine kada je na stotine automobila trebalo voziti upravo preko njih.

5. Benin
Do 19. stoljeća, grad Benin je bio jedan od najvelebnijih gradova na svijetu. Portugalski trgovci zapisali su kako je veći od Lisabona, s većim ulicama i bogatijim kućama. Ljepota ovog grada zatvorila je svoje oči kada su 1892. godine u grad ušli Britanci koji su ga - doslovno zapalili.

6. Ljepote Sirije
Sirija je poznata kao jedna od najljepših i najstarijih država na svijetu koja je naseljena preko 8000 godina - i to u kontinuitetu. Damask i Aleppo su među najstarijim gradovima u kojima i ljudi dan danas žive, no to bi se ubrzo moglo promijeniti. Brojne povijesne znamenitosti srušene su i oštećene u ratu koji ne donosi ništa dobro. Ljudi, stanite, uskoro nam neće ostati kamen na kamenu...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju