Teba, Egipat
Ako tražite ostatke starog Egipta, onda ste na pravom mjestu. Hramovi Karnak, Luxor i slavna Kraljevska dolina nalaze se upravo ovdje. Tako da, ako želite doživjeti vrijeme faraona i nekadašnjeg Egipta - zaputite se odmah u Tebu.

Petra, Jordan
Traženje svetog grala od strane najpoznatijeg svjetskog arheologa Indiane Jonesa, učinilo je Petru vječnom i na filmskom platnu. U svojoj povijesti grad je bio dio Rimskog carstva, a danas posjetitelji najčešće tragaju za grobnicama, hramovima i raznim tunelima.


Pompeji, Italija
Grad koji je života stajao jedan vulkan, točnije Vezuv, kad je eruptirao u 1. stoljeću. Najbolje prezentira kako je izgledao stari Rim, a danas je prepun turista koji žele vidjeti dio povijesti.

Macchu Pichu, Peru
Sveti grad Inka nalazi se na 2350 m nadmorske visine. Sagrađen je oko 1300. godine, ali je otkriven tek 6 stoljeća kasnije. Najvjerojatnije je izgrađen kao carski posjed, ili religijsko utočište, a ne klasični grad. Danas plijeni pozornost turista koji u njega rado dolaze ponajviše radi divnih fotografija.

Efes, Turska
Ostaci rimskih i grčkih ruševina nalaze se u ovom gradu, ali ono što dominira i najviše fascinira, je ogroman amfiteatar koji može primiti preko 20 tisuća gledatelja. U njemu se nalazilo i jedno od sedam antičkih svjetskih čuda, hram posvećen božici Artemidi.


Angkor, Kambodža

Nekadašnji centar Kmerskog carstva, a po nedavnim istraživanjima i najveći predindustrijski grad na svijetu. Danas se ovdje nalazi više od tisuću ruševnih ili sačuvanih hramova, a najveći od njih je ujedno i najslavniji, Angkor Wat, koji se nalazi i na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Palmira, Sirija

215 km sjeveroistočno od glavnog grada Damaska, naići ćete na ovo čudo Antike. Svojevremeno moćan trgovački grad i važan dio Rimskog carstva, i danasje podsjetnik na slavnu prošlost. Belov hram je nešto što ovdje morate vidjeti, a zadnjih 35 godina Palmira se nalazi na popisu Svjetske baštine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju