Sastojci za kruh:
430 grama brašna
350 ml vode
1 gram kvasca u prahu
8 grama soli
maslinovo ulje za premaz kruha
dodatno brašno za posipanje

Priprema:
1. Pomiješajte sve suhe sastojke u velikoj zdjeli, polako dodajte vodu i promiješajte rukom ili drvenom kuhačom u trajanju od 30 sekundi ili maksimalno jedne minute.

2. Uzmite čistu zdjelu, te maslinovim uljem prijeđite po unutarnjoj strani zdjele. Stavite tijesto u zdjelu. Prekrijte je plastičnom folijom i stavite da tijesto odmara 12 sati na sobnoj temperaturi od oko 18 do 22 stupnjeva Celzija.

3. Izvadite tijesto iz zdjele nakon odmaranja i položite ga na ravnu površinu. Savijete ga jednom ili dvaput, pa pustite da tako stoji još 15 minuta.

4. Od tijesta napravite loptu, pa po njemu posipajte dodatno brašno. Prekrijte ga pamučnom krpom i pustite da odstoji 60 do 120 minuta dok se ne udvostruči volumen tijesta.

5. Zagrijte pećnicu na najjače. Stavite posudu za pečenje kruha u pećnicu 30 minuta prije pečenja da se dobro ugrije.

6. Kad se tijesto digne, stavite ga u poklopljenju vatrostalnu posudu i pecite 30 minuta na 220 stupnjeva Celzija. Nakon isteka vremena podignite poklopac i tako pecite još 15 do 30 minuta dok štruca na potamni.

7. Pustite da se kruh ohladi prije nego što ga narežete na kriške. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju