Zrakoplov je izvrsno prijevozno sredstvo za putovanje na daleke destinacije, teško dostupna mjesta ili ako negdje želite doći u što je moguće kraćem roku. Ruta između Westraya i Papa Westraya u sklopu Orkneyskih otoka smatra se najkraćem na svijetu kada je u pitanju avioprijevoz.

Ovisno o udarima vjetra, s jednog na drugi otok može se stići za čak 47 sekundi, iako su za tu udaljenost od 2,7 kilometra obično potrebne oko dvije minute putovanja zrakoplovom. Rutu od 1967. godine pokriva regionalna kompanija Loganair, a cijena povratne karte stoji oko 200 kuna.

Na Papa Westrayu živi tek sedamdesetak osoba, no taj otok na sjeveru Škotske ima nekolicinu arheoloških lokaliteta koje periodično istražuje velik broj stručnjaka i studenata, zbog čega i jest uvedena ta linija.

Zračna luka Changi - 2 Putovanja Proglašen najbolji aerodrom na svijetu za 2019. godinu

Prijevoz se obavlja letjelicom Britten-Norman Islander koja može primiti osam putnika, a tijekom radnog tjedna ona prometuje barem dva puta dnevno. Orkneyske otoke povezuju i trajekti, koje tijekom ljetne sezone voze barem jednom tjedno, no inače su dosta rijetki.

Najkraći međunarodni let na svijetu najavljen je u rujnu ove godine. Kompanija People's Viennaline pokreće liniju između St. Gallena u Švicarskoj i Fridrichshafena u Njemačkoj. Udaljenost od dvadesetak kilometara trebala bi biti prijeđena za samo osam minuta.

Popis 5 najkraćih letova na svijetu:
1. Od Westreya do Papa Westraya u Škotskoj uz Loganair (47 sekundi)

2. Od St. Gallena u Švicarskoj do Friedrichshafena u Njemačkoj uz People's Viennaline (8 minuta)

3. Od Beča do Bratislave uz FlyNiki (10 minuta)

4. Od Toronta u Kanadi do Niagarinih slapova uz Toronto Airways (12 minuta)

5. Od Kinšase do Brazzavillea u Kongu uz Ethiopian Airways (20 minuta)

U videu pogledajte cijeli let između Westraya i Papa Westraya.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju