50 franaka, Švicarska
Ok, rijetko se kad u istoj rečenici mogu naći Švicarska i bizarno, ali ova novčanica je doista čudna. Na njoj se nalazi švicarska umjetnica Sophie Taeuber – Arp, jedina žena na francima. Naravno, u tome nema ničeg čudnog, ali je bizarno što se na novčanici nalazi portret kojeg je ona sama naslikala, te je na taj način to postala jedina novčanica sa selfijem na svijetu!

100 trilijuna dolara, Zimbabve
Kad vidite ovaj iznos, vjerojatno pomislite kako biste njime mogli kupiti nekoliko vila, aviona i ostalih luksuznih stvari. I mogli biste, da se radi o američkim, a ne dolarima iz Zimbabvea. Ova novčanica je izdana zbog hiperinflacije koja je pogodila zemlju, a njena vrijednost je otprilike 300 dolara.


20000 Zaires, DR Kongo
Nastavljamo s afričkim novčanicama. Ovdje je zanimljiva činjenica kako je s novčanica ručno uklonjen lik nekadašnjeg predsjednika Josepha Mobuta, nakon što je 1997. izgubio vlast. Na njegovom mjestu sad je jednostavno – rupa!

10 dolara, Cookovi otoci
Prvi put kad smo vidjeli ovu novčanicu pomislili smo kako se netko zafrkava. Naime, žena u toplesu koja jaše morskog psa, nešto je što se baš često i ne vidi u bankarstvu. Novčanica je potpuno bizarna, a sam pogled na nju reći će dovoljno.

100 dolara, SAD
Iako su dolari inače izgledom relativno dosadni i svima dobro poznati, serija novčanica od 100 dolara koja je u opticaj puštena prije šest godina izgleda pomalo čudno. Naime, sigurnosne zaštite poput tinte koja podsjeća na teglu meda, nagrdile su izgled ove novčanice, tako da je slobodno možemo nazvati i ružnom, a ne samo neobičnom. Ali o ukusima... Sve slike novčanica potražite na ovom linku...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju