Australska središnja banka (RBA) u listopadu 20018. godine najavila je plan da popravi svoju valutu, odnosno izbaci na tržište šarenije, sigurnije te izdržljivije novčanice napravljene od polimera. Ovih dana svi pričaju o pogreški počinjenoj prije šest mjeseci kada su se na tržištu pojavile žute novčanice od 50 dolara.

Innovation Park u Nevadi - 2 Putovanja Savršeni grad u kojem neće biti korupcije niti političkih manipulacija

Na spomenutoj novčanici nalazi se Edith Cowan, prva ženska članica u australskom parlamentu, a na pozadini citati iz njezina prvog govora pred kolegama u ovom državnom zakonodavnom tijelu. Točnije, nekoliko puta ponovljena je rečenica:

"It is a great responsibility to be the only woman here, and I want to emphasise the necessity which exists for other women being here." (Velika je odgovornost biti jedina žena ovdje, i želim naglasiti nužnost koja postoji da i druge žene budu ovdje.")


No umjesto responsibility (odgovornost) napisano je responsibilty. Tipfeler možda ne bi bio velika stvar da Australska središnja banka nije izdala 46 milijuna spomenute novčanice te da Australcima nije bilo potrebno šest mjeseci da pod povećalom otkriju ovu grešku.

Australska središnja banka svjesna je svojeg propusta i planira ga popraviti kada budu izdavali novu seriju novčanica. U međuvremenu novčanica s citatom Edith Cowan mogla bi postati kolekcionarski komad.

Pogledajte i:

Manja od Hvara: Zemlja s tajnim adutom koji privlači najbogatije ljude svijeta Sveti Kristofer i Nevis - 2 Sveti Kristofer i Nevis - 1 Sveti Kristofer i Nevis - 3 +0 Sveti Kristofer i Nevis - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju