Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino. Za pripremu se ne koristi krumpir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac.
Sastojci za rimske njoke:
- 1 l mlijeka
- ½ žličice soli
- 250 g pšenične krupice
- 150 g parmezana
- 2 žumanjka
- 3 žlice maslaca
- 1 prstohvat kajenskog papra ili čilija
- 2 žlice parmezana za posipanje
Priprema rimskih njoka:
- Ulijte mlijeko u posudu i dodajte sol pa zagrijte dok gotovo ne zakuha. Kad se pojave mjehurići, umiješajte krupicu žustro miješajući oko 20 sekundi pa smanjite vatru i nastavite miješati dok se ne zgusne te maknite s vatre. Umiješajte maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.
- Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku oko pola sata, dok se ne stisne.
- Namastite posudu za pečenje maslacem. Oblikujte kalupima krugove od smjese pa ih složite u posudu za pečenje. Premažite rastopljenim maslacem i pospite kajenskim paprom te parmezanom.
- Pecite oko 25 minuta u pećnici na 200 °C pa kratko zapecite na gornjoj rešetki da uhvate boju.
7 prefinih jela za blagdanski tjedan: Pripreme za najslasniji Božić mogu početi +2