U blagdanskom tjednu počinju slatke pripreme za Božić pa će kod ljubitelja tradicije kuhinje zamirisati na cimet, vaniliju, čokoladu i druge divote. Na Badnjak ili dan prije kolače će na tren izgurati bakalar ili kakvo drugo riblje jelo, ovisno o običajima.

Kako Badnjak pada u nedjelju, koja je ujedno i četvrta nedjelja došašća, neki će se pak odlučiti na nedjeljno pečenje i ostaviti ribu za subotu. Što god se našlo na vašem stolu, neka bude pripremljeno sa što više veselja, a evo i naših prijedloga. 

Ponedjeljak, 18. 12. - Čičvarda

Ništa ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ona pun pogodak. Varivo od slanutka, u Dalmaciji znano i kao čičvarda, upravo je takvo, a kako bi bilo brzo gotovo, slobodno iskoristite slanutak iz limenke. Ovdje je i recept.

Babine fritule Hrana i piće Recept chefa Melkiora Bašića: Savršeno meke i sočne babine fritule čiji okus znate iz djetinjstva

Utorak, 19. 12. - Šufnudle s lukom i špekom

Tražite li recept za slasni ručak bez kompliciranih sastojaka, šufnudle s lukom i špekom mogu poslužiti kao inspiracija. Šufnudli ili schupfnudeln, kako bi rekli Nijemci i Austrijanci, najlakše bi se mogli opisati kao švapski njoki, a rade se od starog krumpira. Ovdje potražite recept.

Srijeda, 20. 12. - Ricciarelli

Ricciarelli su meki i mirisni toskanski kolačići od fino mljevenih badema koji se u Sieni i okolnim mjestima mogu kušati cijele godine. Uz ponešto strpljenja ove fine kolače lako ih možete napraviti sami, bitno je samo da imate dovoljno vremena kako bi smjesa odstajala. Tu je i recept.

Četvrtak, 21. 12. - Husarski keksi 

Husarski keksi idealni su blagdanski kolačići za one koji ne žele komplicirati; bez prevelike kulinarske filozofije nastaju prhki ili meki kolačići koji stajanjem postaju sve ukusniji. Ovdje kliknite za recept.
 

Husarski keksi Husarski keksi (Foto: Profimedia)

Petak, 22.12 - Panettone 

Bez svega može, ali panettone se obvezno mora naći na blagdanskim stolovima u Italiji za Božić. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima, a ovdje potražite najlakši recept za slatki kruh.  

Subota, 23. 12. - Bakalar na bijelo i crveno

Jela od bakalara mnogima su jedna od omiljenih delicija. I dok neki najviše guštaju u pašteti koja se maže na kruh, drugi će ga spojiti s krumpirom i napraviti ga na crveno. Ovdje potražite recepte, a imajte na umu da bakalar treba namočiti dan ranije.

Porchetta Porchetta (Foto: Sandra Rončević)

Nedjelja, 24. 12. - Porchetta 

Držite li se tradicije, četvrte nedjelje došašća možete odabrati i kakvo fino pečenje, a po inspiraciju smo zavirili u talijansku kuhinju. U Italiji nema narodnog veselja, većeg blagdana, festivala i sajmova bez slasne porchette, koja je sinonim za cijelo otkošteno prase (ili odojka), pečeno na ražnju, ali prije toga dobro natrljano mješavinom aromatičnih začina i čvrsto zarolano. Recept vas čeka ovdje.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju