• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Konoba zbog koje ćete ovog ljeta poželjeti otići na zaboravljeni otočić kraj Korčule

Nakon što je Moro Beach Stupe "srušio" Instagram, ove godine stiže nešto drukčiji nastavak na Vrniku, gdje će naglasak biti na tradiciji. Vrnik Arts Club objedinjuje muzej, umjetničku galeriju i konobu s tradicionalnim jelima...

Nika Borovac 12.06.2018 10:09 komentari
viber Created with Sketch.
Vrnik - 1
Vrnik - 1 (Foto:P.L)

Galerija Kamenolomi iz starorimskog doba 27 Crkva iz 1856. u Vrniku 27 Pogled iz apartmana na Vrniku 27 Vrnik 27

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Na majušnom otoku Vrniku nadomak Korčule poznatom po "bijelom zlatu“, slavnom kamenu koji je othranjivao generacije još od antičkog doba, ispisale su se posljednje stranice pripreme za uzbudljivu ugostiteljsku priču o kulturi, umjetnosti, povijesnoj baštini i gastronomiji. Taj otočić s kojeg su hladne zime otjerale stalne stanovnike i danas odiše bogatom prošlošću što se isprepliće s vizurama Pelješkog kanala i plažama koje su Korčulanima duboko zapisane u sjećanje na djetinjstvo.

Na svojevrsnu recepciju otoka, u Vrnik Arts Club koji se smjestio u nekadašnjoj zgradi stare škole pristiže se iz Krmače kraj Lumbarde brodom kroz tjesnac Ježevice. "Umjetnički klub" vrata je otvorio izložbom Charlesa Billicha, australskog umjetnika koji se rodio u Lovranu kao Karlo Bilić.      

Kamenolomi iz starorimskog doba Kamenolomi iz starorimskog doba (Foto: NB)

"U Vrnik Arts Clubu gost će dobiti baznu informaciju o tome što sve otok nudi. Ondje će moći kupiti suvenir akademskih umjetnika stvarne vrijednosti ili pogledati kratki film o povijesti i ljudima koji su potekli s otoka u prostoriji osmišljenoj kao staroj učionici. Vrnik ima posebnu energiju; rasadnik je umjetnika o kojima će biti riječi, kao i o kamenu što ostavlja jasne znakove svojeg bića u najljepšim građevinama svijeta“, priča Pero Lozica o "mlađem bratu" popularnog restorana Moro Beach Stupe - samoodržive hedonističke oaze namijenjene prvenstveno milenijalcima, koju opisuje kao ciljani raj za nautičare i dnevne izlete iz snova.

Vrnik - 7 Vrnik - 7 (Foto: P.L)

Efektno osmišljeni detalji Moro Beacha poput morske ljuljačke ili okvira za slike koji obrubljuje najljepši pogled na plažu osvojili su društvene mreže, a instalacijama koje su prepoznate u svijetu kao trend umjetničkih skulptura uz more uskoro će se pridružiti još jedna o kojoj će se puno pričati. 

Vrnik će se uvelike razlikovati od Mora. U restoranu s limitiranim brojem stolova posluživat će se tradicionalna jela na moderan način. Glazba će eventualno dopirati s gramofona ili violina, ali samo u posebnim trenucima kao što je zalazak sunca, što je, kako kaže Lozica, i primjereno takvom povijesnom mjestu. 

Vrnik s istoimenim selom najstariji je i najglasovitiji korčulanski kamenolom. O "kamenom dobu" mirisnog otoka svjedoče opipljivi ostaci koji su oblikovali njegovo lice. Ondje se mogu vidjeti desetak metara visoke isklesane litice pod kojima se čovjek osjeća maleno, kao i prokopi, hodnici te obrasle tračnice kojima su nekoć klizili vagoneti puni vrničkog kamena.

Vrnik Vrnik (Foto: NB)

Iz kâva, odnosno starih kamenoloma, materijal se vadio, ali i obrađivao od antičkih vremena. To se "kameno blago" koristilo za slavne građevine poput Aja Sofije u Istanbulu, parlamenta u Beču i vijećnice u Stockholmu, kao i bisere arhitekture u Hvaru te Dubrovniku. Kako objašnjava arhitekt Otto Barić, Vrnik nema urbanu strukturu ulica i centra. Nakupine kuća bez pravila su rasle kroz stoljeća, a novi bi centar mogao biti upravo na prostoru između stare mjesne škole i crkve Gospe od Pohođenja.

Crkva i nekadašnja škola Crkva i nekadašnja škola (Foto: P.L)

Oni koji požele dulje istraživati otočić ili uživati na plaži do zalaska sunca moći će i prespavati u jednom od dvaju luksuznih apartmana u potkrovlju nekadašnje škole, s pogledom koji se ne zaboravlja.

> Hedonistički vodič po Korčuli: 18 mjesta na kojima se fino jede i pije

No Vrnik nije jednina prinova u Perinoj obitelji. Na ekskluzivnom položaju u gradu otvara De Canavellis, restoran koji će funkcionirati kao sinergija fine dininga i prvoklasne riblje ponude, ovisno o željama i vremenu koje gost ima na raspolaganju. Ime duguje Petru Kanaveliću, jednom od najvećih hrvatskih pisaca 17. stoljeća, posljednjem muškom potomku stare, vrlo bogate i ugledne korčulanske plemićke obitelji. Na istoimenom šetalištu u zalazak sunca moći će se uživati u piću s pogledom na sunce koje se spušta u more – bilo da je riječ o vinu s pomno birane karte ili koktelima Marijana Maksana koji se proslavio u zagrebačkom Dežman baru. 

  Vela Stupa Vela Stupa (Foto: P.L)

Uz Igora Gudca i Matiju Kruhonju koji su sa svojim timom prošle godine otvorili sezonu vrhunske kuhinje u Moro Beach Stupe na Korčulu je stigao i Matija Bogdan, vrsni kuhar zarazno pozitivne energije. Nakon Baltazara i Dubravkina puta stažirao je kod Daniela Pattersona u San Franciscu te dvije godine proveo u Ledburyju, britanskom restoranu s dvije Michelinove zvjezdice i titulom jednog od 50 najboljih u svijetu. U Londonu je preživio sumanuti tempo i usavršio znanje, a nakon Korčule vraća se kod mentora Bretta Grahama, ovaj put kao sous chef - no to je neka druga priča.

Korčula - 11 Korčula - 11 (Foto: NB)

Bogdan je najavio kako se veseli chef's tableu na vrhu Kanavelićevih bedema, što se željno iščekuje. Pero Lozica potvrđuje kako će nivo kuhinje koju će prezentirati biti iskorak.

"Nije biti lako chef na malom otoku. Tu se živi kao na brodu i da biste uspjeli, treba vladati pozitivna energija. Moraju pomagati jedni drugima i prihvatiti činjenicu da svatko ima pravo na loš dan. Mladi kuhari ovdje nisu tašti, komuniciraju jedni s drugima i šalju jedni drugima goste. Najveći mi je gušt kad gost koji je kod mene usidren po preporuci ode u Mahu ili kod Mate pa se na povratku vrati oduševljen", objašnjava Lozica dodajući da je stigao novi val korčulanskog turizma i naglašavajući kako je pritom ključno ostati vjerodostojan te dio svojeg života neprestano pretvarati u čaroliju za goste.

De Canavellis De Canavellis (Foto: NB)

"Godinama je Korčula imala tu stigmu da je tranzitna luka za najviše jednu noć u kojoj nema kvalitetne gastronomije. Trudom mlađe generacije i nekoliko starijih kadrova to se ispravilo. Danas je Korčula izvrsno mjesto za nautičare koji žele provesti vrijeme na moru, u gradu, ali i na selu. Seoski turizam također je s vremenom doveden na visoku razinu. Moramo biti ponosni na to, ali i zaokružiti gastronomsku priču tako da uđemo u glavu gosta i ostvarimo ono što priželjkuje. Otvaranjem što više malih, šarmantnih mjesta na kojima će gost u sedam dana moći ispuniti svoje potrebe možemo to postići. Razvoj sigurne nautičke infrastrukture prihvatljive vlasničkom brodu mora biti cilj svima.

Vrnik Vrnik (Foto: NB)

Važan je i razvoj kulturnih sadržaja. Filmski te barokni festival, izložbe i koncerti dodatna su vrijednost, kao i popratni sadržaji koji će se održavati podižu Korčulu na kulturni nivo koji želimo. Važno je naglasiti da je Korčula počela živjeti i zimi. Jedini je otok koji drugu godinu zaredom ima klizalište, održao se i Advent te kvalitetan doček Nove godine. Smatram kako imamo uvjete da se sezona produlji na šest mjeseci uz izvansezonska događanja i ciljane priče. Sudjelovati bi trebali i mladi kako bismo goste zajedničkim snagama, kroz povijesne, kulturne, gastronomske i enološke zanimljivosti Korčule, ali i Pelješca privukli da ostanu dulje", kaže Pero Lozica koji je u međuvremenu registrirao brend Okusi Korčule.

Vrnik Vrnik (Foto: NB)

Otočki proizvodi poput selekcije maslinova ulja, džemova, likera, dehidriranih rajčica ponudit će se kao gastronomski suvenir. Najavio je i premium brand Korkyra Melaina (grč. melainos - crn) prema antičkom nazivu Crna Korčula. U crnoj kutiji sa serijskim brojem nalazit će se samo najbolji proizvodi.

> Kočje: Prirodni fenomen na Korčuli za ljubitelje nedirnute prirode

"Svi koji ovdje dođemo inficiramo se virusom Korčule. Preuzme nas i iskreno je zavolimo", zaključuje Lozica.

  • #gdje sjesti
  • #vrnik
  • #Korčula
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
Varivo ili umak
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Uzbudljivo!
Željeznička stanica usred stambene zgrade: Pogledajte kako vlak prolazi između šestog i osmog kata
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
Tragedija
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
USKOK optužio 85 ljudi zbog nezakonitosti prilikom izdavanja uvjerenja za lovca
ZA 100 EURA
USKOK podigao optužnicu protiv 85 ljudi: Otkriveno kako su prodavali uvjerenja
Prosječna zagrebačka plaća 1623 eura
Objavljeni podaci
Ovo je prosječna zagrebačka plaća: Imate li i vi toliko?
show
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
Sejda Bešlić zbog bolesti nije bila na komemoraciji za Halida Bešlića
nedavno puštena iz bolnice
Najtužniji prizor s Halidove komemoracije: Stolica njegove supruge ostala je prazna
zdravlje
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Piše liječnik
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
"Napokon si na redu na šalteru HZZO-a": Ako vam zvuči poznato, niste jedini, objava nasmijala gledatelje
LOL
"Napokon si na redu na šalteru HZZO-a": Ako vam zvuči poznato, niste jedini, objava nasmijala gledatelje
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Novo istraživanje otkriva
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Vučić optužio narod za poraz od Albanije, a iz Niša ekspresno stigao genijalan odgovor
urnebesno
Vučić optužio narod za poraz od Albanije, a iz Niša ekspresno stigao genijalan odgovor
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
SKRIVENA SUUDBINA
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Rezultati ankete: Najljepša glumica Zlatnog doba Hollywooda
jedna od najvećih
Odabrali ste najljepšu glumicu Zlatnog doba Hollywooda, nezaboravna je
sve
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
Udala se Lucia Glavić
vesela fotogalerija!
Spoj Hrvatske i Čilea! Udala se glumica iz serije Na granici, vjenčanje je bilo kao u filmu
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Škafetin - 8 Hrana i piće
    Škafetin

    Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima

  • Pičena Bay Hrana i piće
    Pravac - Pičena

    Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close