Posebni rezervat šumske vegetacije Kočje prostire se na 4,62 hektara površine pokraj sela Žrnova na sjevernoj strani istočnog dijela otoka Korčule.

Ovdje ćete pronaći zanimljive tvorevine, nadsvođene prolaze, prepreke i prolaze od dolomitskih stijena između kojih raste bogata vegetacija.

Rezervat je dom za hrast crniku ili česvinu s monumentalnim krošnjama koje zadržavaju vlagu na ovom prostoru, kao i brojne lišajeve i mahovinu. Posebni rezervat šumske vegetacije Kočje Posebni rezervat šumske vegetacije Kočje (Foto: Romeo Ibrišević)

Zbog visoke vlage Kočje je idealno stanište za paprati poput oslada, slezenice okrugle i zlatinjaka.

Tu se mogu naći i grmovi lovora, smrdljike, zelenike, mirte, planike i ostalih tipičnih predstavnika primorske makije, kao i aromatsko meditaransko bilje poput kadulje, ružmarina, smilja, primorskog pelina i bjelušine.

Iz dolomitskih stijena na dva mjesto izbija vrelo koje ne presuši ni za najveće suše, a koje je zbog svoje bistrine i čistoće prozvano Vilinim izvorom.

Kako izgleda u ovom skrivenom dijelu Korčule koje je zaštićeno od 1962. godine, pogledajte u fotogaleriji našeg suradnika Romea Ibriševića. Čarobna vegetacija na Korčuli Čarobna vegetacija na Korčuli (Foto: Romeo Ibrišević)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju