Svima dobro znano pravilo da uvijek treba jesti tamo gdje idu lokalci i gdje su gužve još se jednom potvrdilo prilikom mog posljednjeg izleta u Rijeku.

Iako nam je prvotna ideja bila ići u kino, Hrvoje i ja krenuli smo u šetnju, usmjereni prema kinu u Tower centru, ali s dovoljno vremena prije početka projekcije, pa smo odlučili istraživati uličice uz obalu.

Jesti ili ne jesti ili otići u kino… Dvoumili smo se, a rješenje se ponudilo samo od sebe. Prolazili smo kraj buffeta "Na kantunu" i ne bismo ga vjerojatno ni primijetili (ok, osjetili smo mirise koji su se širili ulicom) da nismo okrenuli glavu prema prozorima i vidjeli da je mjesto krcato, krcato.

Zastali smo i premišljali se bismo li ušli, otišli nekoliko metara dalje i odlučili se vratiti. Taman kad je grupa od 10-ak ljudi izašla i oslobodilo se malo mjesta u restoranu.

Na meniju je uglavnom svježa riba, ona ulovljena tog dana. Izbor se odmah vidi u malom hladnjaku nasuprot ulaza, a u ponudi se, između ostalog, mogu naći orade, brancini, tune, trlje, romb, škarpine, srdele, inćuni, oslići, zubaci, hobotnice, školjke, škampi…
Restoran je lijepo uređen, a pažnju plijene živopisne slike koje je naslikala vlasnica Željka Fabijanić. Atmosfera je vrlo ugodna, a konobari su bili izuzetno ljubazni.

Sjeli smo za jedini slobodan stol i naručili aperitiv – sjajnu domaću bisku. Gledala sam jelovnik sigurno 20-ak minuta neodlučna što da uzmem jer je sve djelovalo jednako privlačno. Na kraju sam se odlučila za sipu s pljukancima i nisam pogriješila. Stvarno je bilo odlično i poprilično obilno.

Hrvoje se odlučio za filetiranu oradu s keljom na padelu. Isto fantastično, osim male zamjerke, riba nije bila dobro isfiletirana pa je ostalo nešto kosti. Ipak, okus je izvanredan pa smo im progledali kroz prste.

Osim svježe ulovljene ribe, sastojci koje ovaj restoran koristi domaćeg su porijekla – maslinovo ulje, vino… Na to izuzetno paze, a u spravljanju jela njeguju tradicionalne recepte. Cijene su pristojne, a služe i marende koji su cjenovno sasvim pristupačne.

Restoran "Na kantunu" smješten je u Wenzelovoj 4 (Demetrovoj 2), na samom uglu, uz Rječinu i u blizini gradske tržnice.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju