Iako ima tek 26 godina, ova mlada djevojka koja je, zapravo, po struci filozofkinja, u kratkom roku stekla je bogato iskustvo u kuhinji. Vještine je brusila u Rougemarinu, a potom i bistrou Otto & Frank. A ako ovo ljeto navratite na Hvar, njezina jela moći ćete probati u restorau Stella Mare.

Kul IN - 24 Kul IN - 24 (Foto: Barbara Tomečak)

Nakon što je završila studij filozofije, Morana Mijač shvatila je da je cijelo vrijeme "boravila" u teoretskim vodama i "ne zna" napraviti ništa rukama. Odmalena je voljela kuhati i, naglašava, jesti, a kako je odrasla u velikoj obitelji, to je uvijek bilo povezano i s obiteljskim okupljanjima, pa je tijekom 5. godine studija filozofije malo "guglala" i naletila na Kulinarski institut u Sisku. Imala je aha-doživljaj, shvatila – "to je to" i krenula u avanturu života.

Kako je bilo na Kul IN-u?

To su bila dva najuzbudljivija mjeseca mog života. U Kul IN-u sam naučila jako puno. Završila sam Culinary Arts program, a praksu sam imala u Rougemarinu. Kasnije sam se zaposlila u Otto&Frank bistrou u Tkalči. Tada me prijatelj prijavio na jedan kulinarski show, pa sam prestala raditi. Usto sam kuhala po kućama, bio je to koncept privatnih večera, za zabave.

Kul IN - 17 Kul IN - 17 (Foto: Barbara Tomečak)

Čime se sada baviš?

Trenutno sam se vratila iz Italije gdje sam upisala Icif – Italian Culinary Institute for Foreigners gdje sam završila tečaj za gelato (sladoled). Bila sam mjesec dana i sada ću odraditi praksu u jednoj talijanskoj gelateriji pa planiram dio sezone odraditi na Hvaru.

Vidiš li se u budućnosti kao chefica u svojoj kuhinji?

Razmišljam o svome, mislim da i koncept kuhanja po kućama za zabave ima potencijala. Što se kuhanja tiče, kuhala bih domaću hranu, ne bih imala neki veliki restoran gdje bi se masovno radilo, već nešto manje, gdje mogu kuhati što želim i, naravno, što gosti žele jesti. Nešto gdje se radi bez pritiska.


Volim mješavinu mediteranske kuhinje, tu je dosta utjecaja bake i mame s domaćim jelima, a upravo tu domaću kuhinju, s modernim twistom, njeguju u Otto & Franku. Mislim da je upravo tako nešto potrebno našoj kuhinji – predstaviti tradicionalnu kuhinju na moderan način, kuhati lokalne, svježe i dostupne namirnice.

Što voliš raditi (i jesti) od slastica?

Gelato, naravno

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju