Oko 70 kilometara od Genove u Liguriji najazi se jedan od najmističnijih talijanskih gradića čija je prošlost obavijena tajnom. Balestrino datira još iz 11. stoljeća, kada je i sagrađen najstariji dvorac koji je izgradila plemićka obitelj Bava iz Piedmonta.

U 16. stoljeću obitelj Del Carreto također je izgradila dvorac koji je do temelja izgorio u požaru. Iako je grad s vremenom procvjetao ponovno su ga dotukle građanske bitke, kao i potresi tijekom 19. i 20. stoljeća koji su potjerali većinu stanovništava.

Ostalo ih je tek oko šestotinjak koji se ne boje novih pomicanja tektonskih ploča. Podijeljen je na dva dijela – stari i noviji, poznat po lijepim maslinicima. Ondje se izrađuju i prodaju suveniri te domaći lokalni proizvodi.

> Ukleti otok: Mjesto na kojem se rađaju noćne more

Zaljubljenici u napuštene lokacije, kao i filmofili koji su se nakon gledanja „Srca od tinte“ spakirali za talijanski gradić tvrde da u Balestrinu vlada poseban ugođaj. Jedna od najdražih znamenitosti im je prekrasan dvorac na brežuljku, a i ostale građevine lijepi su primjeri gotičke arhitekture. Grad nije izgubio stari šarm, a ulice i dalje jednako izgledaju kao gotovo prije tisuću godina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju