U Xochimilco, jedan od 15 okruga glavnoga grada Meksika, gomila turista svake godine dolazi vidjeti kanale i umjetne otoke na koje plove raznobojnim gondolama. Ti su kanali su jedini ostaci nekadašnjeg Astečkog jezera u Meksičkoj dolini. I samo ime okruga daje naslutiti da se radi o posebnom mjestu jer prevedeno s jezika nahualt sugerira da se radi o plutajućim poljima cvijeća.

No nisu svi dijelovi tog meksičkog okruga idilični. Na Otoku lutaka (Isla de la Munecas) posjetitelje čeka uznemirujući prizor. Na stotine prljavih, zapuštenih i oštećenih lutaka povješanih po drveću služe kao podsjetnik na tužnu sudbinu djevojčice koja se utopila prije više od 50 godina. Pronašao ju je muškarac Julian Santana za kojeg mnogi smatraju da je nakon tog događaja poludio i nastavio sa spašavanjem – lutaka, a ne djece.

Ukleti Otok lutaka - 5 Ukleti Otok lutaka - 5 (Foto: Profimedia.hr)

Kad bi vidio lutku koja plovi kanalom izvadio bi je iz vode i objesio na drvo. Navodno je na taj način htio zaštiti otok od prokletstva. Spašavanje lutaka s vremenom je postala Julianova opsesija pa ih je i tražio u smeću ili kupovao. 

Život je napustio 2001. godine kada se i sam utopio u kanalu, baš kao i djevojčica, čija ga je smrt progonila otkad ju je pronašao.

> Hrvatski Bermudski trokut: Akvatorij koji donosi nesreću

O otoku i lutkama se brine njegova obitelj koja je prepoznala to mjesto kao turističku atrakciju. Otkako se Julian utopio počele su kružiti zastrašujuće priče kako su se lutke pobunile i odvukle ga u vodu te kako ga je duh pokojne djevojčice progonio sve dok i on nije završio u kanalu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju