Neka od ovih mjesta sjajno će vam pokazati kako se svijet mijenjao kroz stoljeća jer su upravo ona nosioci nekih od najvećih promjena u povijesti čovječanstva.

Stari Jeruzalem, Izrael

Stari grad Jeruzalem 'dom' je tri jako raširene svjetske religije što dovoljno govori o važnosti ovog grada. Grad ima veliko značenje za kršćanstvo, islam i judaizam, a ako vas put nanese ovdje, možda i vi nađete mir i osjetite svetost ovih mjesta…

Latinski most, Sarajevo

Upravo je ovdje, u Sarajevu, izvršen atentat na Franju Ferdinanda, što je bio povod izbijanja Prvog svjetskog rata. Austrougarska je objavila rat Srbiji, a ubrzo su se uključile i ostale velike sile. Bilanca: 17 milijuna mrtvih i mir koji je Njemačkoj donio bankrot i ekonomsku propast, što je nakon nekoliko desetaka godina dovelo do dolaska nacista na vlast i još većeg rata, u kojem je život izgubilo više od 60 milijuna ljudi…Muzej povijesti kompjutera, Kalifornija

Ovdje se nalaze neki od najstarijih računala ikad, napravljenih još 1950. godine. Muzej je osnovan 1996., a ubrzo je postao 'mjesto sjećanja' za mnoge od nas. Ovdje imate priliku zaigrati neke kompjuterske igrice koje su svima nama već davna prošlost, ili se prisjetiti kako su izgledale već zaboravljene diskete.

Palos de la Frontera, Španjolska

Vratimo se na trenutak na 1492. i na Kristofora Kolumba. Upravo je odavde, najpoznatiji svjetski moreplovac započeo svoje putovanje, pri čemu je otkrio Ameriku. No, Kolumbo nije samo otkrio Ameriku, već i pružio mogućnost Španjolcima za kolonizaciju, pri čemu su bez glave ostali mnogi starosjedioci. No, to nije sve, jer su ubrzo nakon potpune eksploatacije srebra i zlata, kolonizatori napravili put za dovoz robova iz Afrike.

Gutenbergov muzej, Njemačka

Nalazi se u Mainzu, a u njemu se čuvaju dvije Gutenbergove biblije, prve knjige ikad. Ovdje ćete proći cjelokupnu povijest papira i pisanja, ali i isprobati svoje znanje tiskanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju