Zahvaljujući mašti kuhara, na hrvatskom tržištu mogu se naći hamburgeri za osobe koje ne jedu meso ili ga izbjegavaju iz medicinskih razloga. Dakako, riječ je o veganskim i vegetarijanskim alternativama.

"Vegetarijanska prehrana siromašnija je zasićenim mastima, kolesterolom i životinjskim proteinima, a puno bogatija prehrambenim vlaknima, kalijem, magnezijem, vitaminima, folatima, karotenoidima i ostalim korisnim fitokemikalijama. Jednostavnije rečeno, nakon naših burgera osjećat ćete se nahranjeno i poletno", otkriva nam Sven Žnidarić iz Green Pointa iz Zagreba.

Green Point je restoran kojemu je glavni cilj dati zdravu alternativu fast food mjestima, pa ne čudi što se u njihovoj ponudi nalaze čak tri različita hamburgera – od seitana, tofua i konopljina brašna.

"Seitan se često opisuje kao alternativa mesu, tako da ako tražite obrok bogat bjelančevinama, sa seitan burgerom ne možete pogriješiti. Seitan mariniramo u sojinom umaku i on u kombinaciji s prilozima koji sami birate lako postaje vaš omiljeni burger.“

Ta visokovrijedna namirnica sadrži čak 75 posto bjelančevina, a bogata je željezom i kalcijem. Ovim mineralima još je bogatiji tofu ili sojin sir koji je nastao u Kini prije otprilike 2000 godina, a njegova je velika prednost i to što ne sadrži gluten.

U Green Pointu na raspolaganju vam je i hamburger od konopljina brašna koji sadrži svih 20 aminokiselina, kao i pedeset posto bjelančevina.

"Pljeskavica od konopljinog brašna obogaćena povrćem i začinima nadmašit će sva vaša očekivanja", ističe g. Žnidarić.

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr) on


"Kao isključivo vegetarijanski restoran, fokusiramo se na hranu koja je bogata bjelančevinama, ali onima koje tijelo može absorbirati i probaviti. Danas se živi ubrzano i većina ljudi poželi pojesti nešto “s nogu” pa tako u Green Pointu nudimo obroke koji će se uklopiti u takav ritam, poticati na zdravu prehranu i buditi etičku svijest."

Iako su gosti u Green Pointu uglavnom vegani i vegetarijanci, sve je više onih žele eksperimentirati s novim okusima.

"Ljubitelji mesa koji se upuste u isprobavanje naših burgera reagiraju pozitivno i iznenađeno ukusnim bezmesnim burgerom. Jednom kada isprobate čari vegetarijanske kuhinje, postajete svjesni da ne mora svaki obrok biti zamjena mesu. Vege kuhinja nije samo alternativa, već odabir koji nudi bezbroj mogućnosti i okusa.

Često sudjelujemo na sajmovima koji nisu isključivo vegetarijanski i zna se dogoditi da netko naruči “hemp burger” odnosno burger od konoplje misleći da naručuje klasični “hamburger”. Kada ih naša konoplja zatekne tako nespremne, nakon prvotnog šoka slijede pohvale,“ zaključuje Sven Žnidarić iz Green Pointa čije ćete burgere uskoro moći probati i na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju