Michelin, čuveni francuski vodič za najbolje restorane, odradio je prošle godine novu turu inspekcija po Hrvatskoj i prvog dana ovogodišnjeg ožujka objavio listu prestižnih restorana na domaćoj sceni koji su još više zapeli za oko domaćoj, a pogotovo stranoj restoranskoj publici.

Hrvatska se nakon prošlogodišnje prve povijesne zvjezdice, koja je otišla u Rovinj u restoran Monte, ove godine može pohvaliti s još dva restorana s ovom prestižnom oznakom, a za to su zaslužni timovi šibenskog Pelegrinija i dubrovačkog restorana 360°.

Vizije i rad chefova na čelu Montea, Pelegrinija i 360° donijeli su našoj zemlji veliku promociju u svijetu, a kako je Michelin "došao" upravo u jedan od tih restorana, onaj dubrovački, doznali smo od chefa Marija Curića, koji je na čelo tima restorana 360° došao prije nešto manje od tri godine.

Nestvaran ambijent Nestvaran ambijent (Foto: 360dubrovnik)

"Kako se zna da Michelinovi inspektori dolaze potpuno anonimno i da dolaze više puta, a vi ste u sustavu gdje od kraja ožujka do kraja listopada imate svaku večer po 120 do 150 večera i imate takvu bazu internacionalnih gostiju da tipologija ili jezik nisu sredstvo prepoznavanja, ni mi u kuhinji, ni kolege u servisu ni na koji način ne mogu znati tko sjedi među gostima navečer... Dakle, nemate načina da se pripremite ikako drugačije nego kao za svaku drugu večer", priča nam chef Curić.

"Želim reći da su za svakog kuhara i za svaki restoran u cjelovitosti njegovih operacija, gosti najrelevantniji ocjenjivači, jer ti ljudi koji dolaze i plaćaju iskustvo vaše hrane i vašega servisa jesu vaši najglasniji zastupnici i kritičari, a njihovi dolasci, ponovljene rezervacije, komentari, preporuke, imaju najveću težinu. Utoliko, očekivanje ili pripremanje za dolazak Michelinova inspektora za mene nije moguć koncept ni na razini ideje", zaključio je ponosni vlasnik prve dubrovačke zvjezdice.

Priznanje je plod rada i učenja Priznanje je plod rada i učenja (Foto: 360dubrovnik)

"Ako želite stvari sagledati s druge strane, sigurno da činjenica da 20 godina radim i učim, i stalno učim radeći sa chefovima s jednom ili dvije zvjezdice, znači da se negdje u sebi spremam, ali to je spremanje kroz odluku da budem u svom zvanju najbolji mogući kuhar, pa ponovno dolazimo do onoga da nema konkretne pripreme, nego ima samo rada, rada i rada.Točno je da u vremenu nakon što saznate da ste dobili zvjezdicu, dijelom kroz teret odgovornosti, a dijelom kroz osjećaj priznanja, osjećate učinke Michelina, pa utoliko imate i dodatnu motivaciju jer je vaš izričaj prepoznat i od strane onih koji se profesionalno bave visokom gastronomijom“, priznao je Curić i dodao kako je prvi dolazak vodiča u Hrvatsku i zvjezdica za Monte dala naslutiti kako će se inspektori kretati u sve širim i širim lukovima.

"Svatko tko ozbiljno i samokritično radi u fine diningu osjeća mogućnost da bude posjećen, ali to i priželjkuje, ako ćemo iskreno."

Zvjezdicu je zaslužio cijeli tim Zvjezdicu je zaslužio cijeli tim (Foto: 360dubrovnik)

"Ovo priznanje za mene je nagrada za 20 godina rada u kuhinji, za odricanja i trud, mjesece provedene na stažu po različitim kuhinjama, za odvojenost od obitelji, za upornost kojom sam tražio svoj izričaj i definirao uzore te smjer kojim želim razvijati kuhinju za moje goste, ali i moju regiju kao prostor iz kojeg izvirem, jer od toga niti želim, niti mislim otići. Isto tako, Michelin mi je i velika odgovornost te poticaj za daljnji rad. Moram naglasiti da je Michelin priznanje za trud koji ljudi u kuhinji i servisu ulažu, praktično živeći više vremena na poslu nego kod kuće. Za mene bi bilo nemoguće ostvariti ideje i ciljeve bez tima", naglasio je Marijo Curić.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju