Hrvatska je po mnogo čemu jedinstvena zemlja u svijetu. Još jedna stvar zbog koje smo posebni je najveći broj tisućljetnih maslina na jednom mjestu. Točnije na otoku Pagu.

Maleno naselje Lun, smješteno na najsjevernijem dijelu otoka Paga, jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, ali i na svijetu. Do prije nekoliko stoljeća Lun je bio nenaseljeno područje pa je tako zahvaljujući zemljopisnom položaju cijelo ovo područje postalo veliki maslinik. Na području od oko 86 hektara raste oko 80 tisuća stabala maslina, među kojima se veličinom i specifičnim oblicima izdvaja 1500 stabala masline oblice. Između mnogobrojnih tisućljetnih maslina, jedna se posebno izdvaja i tepa joj se kao najstarijoj maslini na svijetu, koja broji preko 1600 godina. Ove masline rastu u nezamislivim oblicima tisućama godina. Poseban oblik drva isprepleten s kamenom dati će vam dojam da se nalazite na posebnom mjestu, gdje ljudska ruka nije dugo bila.

Gotovo svaka obitelj iz Luna i okolnih mjesta u Lunjskom polju ima svoja stabla maslina, raštrkane na sve strane, naslijeđene od svojih pradjedova. Istraživanja provedena na Visokoj šumarskoj školi u Karlovcu dokazala su starost stabala preko tisuću godina, što ih čini jednima od najstarijih na svijetu. Slična nalazišta maslina može se pronaći u još nekoliko zemalja, ali nigdje u tolikom broju kao u Lunjskom polju.

U okruženju čistog mora i surovog golog kamena, priroda je stvorila nešto što niti jedan čovjek ne bi mogao stvoriti. Ovaj maslinik jedinstveni je raritet na mediteranskom području. Ove masline zapravo su divlje masline koje su samonikle na ovom području. Kultivirana maslina rasti će na svakom terenu, a ovakvi primjerci divlje masline, šumske vrste Mediterana, izuzetno su rijetki.

Dio ovog područja još je 1963. godine proglašen posebno zaštićenim botaničkim rezervatom, a kroz njega je uređen makadamski put. Iako do Lunjskih maslinika ne vode skoro nikakvi putokazi, postavljeno ih je tek nekoliko, trebalo bi poraditi na njihovom očuvanju za sljedeće generacije. Uz tek pokoju intervenciju u prostoru potrebno je maslinama dati prostor i vrijeme da rastu i žive na način kako su to činile i do sada. Prkoseći, vjetru, vodi, soli, buri i suncu.

A ulje koje se dobiva s ovog područja jedno je od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Maslinovo ulje iz Luna spominje se i u prvoj kuharici zapadnog svijeta autora Marka Gabija Apicija. No jedini problem je što tog ulja nema u dovoljnoj količini pa ga ponestane već u sred turističke sezone. I dok su neki od maslinara prihvatili moderne tehnologije prešanja maslina, neki se još uvijek drže starih metoda te masline namaču u moru prije prešanja. Polako ali sigurno, kao što su rasle i ove masline, doći će se do rješenja kako ove masline približiti široj publici koja će moći uživati u prekrasnim oblicima drveta sraslog zajedno s kamenom. A do tad uživajte u pogledu na prekrasna stabla maslina koja izgledaju kao da su tu, na Pagu, već cijelu vječnost.