Hrvatska je po mnogočemu jedinstvena u svijetu. Između ostaloga, posebna je i zbog najvećeg broja tisućljetnih maslina na jednom mjestu. Točnije na otoku Pagu.

Maleno naselje Lun, smješteno na najsjevernijem dijelu otoka Paga, jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, ali i na svijetu. Do prije nekoliko stoljeća Lun je bio nenaseljeno područje pa je tako zahvaljujući zemljopisnom položaju cijelo to područje postalo veliki maslinik. VIše od osamdeset tisuća stabala samoniklih maslina sorte Olea oleaster nalazi se u ovom rezervatu, što ga čini najvećim parkom samoniklih maslina na svijetu!

Između mnogobrojnih tisućljetnih maslina jedna se posebno izdvaja i tepa joj se kao najstarijoj maslini na svijetu, a broji više od 1600 godina. Ove masline rastu u nezamislivim oblicima tisućama godina. Poseban oblik drveta isprepleten s kamenom dati će vam dojam da se nalazite na posebnom mjestu, gdje ljudska ruka nije dugo bila.

Gotovo svaka obitelj iz Luna i okolnih mjesta u Lunjskom polju ima svoja stabla maslina, raštrkana na sve strane, naslijeđena od svojih pradjedova. Istraživanja provedena na Visokoj šumarskoj školi u Karlovcu dokazala su da su neka stabla starije od tisuću godina, što ih čini jednima od najstarijih na svijetu. Slična nalazišta maslina mogu se pronaći u još nekoliko zemalja, ali nigdje u tolikom broju kao u Lunjskom polju.

U okruženju čistog mora i surovog golog kamena priroda je stvorila nešto što niti jedan čovjek ne bi mogao stvoriti. Ovaj maslinik jedinstven je raritet na mediteranskom području. Ove masline zapravo su divlje masline koje su samonikle na ovom području. Kultivirana maslina rast će na svakom terenu, a ovakvi primjerci divlje masline, šumske vrste Mediterana, izuzetno su rijetki.

Dio ovog područja još je 1963. godine proglašen posebno zaštićenim botaničkim rezervatom, a kroz njega je uređen put. Šetnica od sedam kilometara koja vodi kroz maslinik idealna je za šetnju i istraživanje posebnosti moćnog drveća ili pak kraću biciklističku avanturu.

Uz tek pokoju intervenciju u prostoru potrebno je maslinama dati prostor i vrijeme da rastu i žive onako kako su to činile i do sada. Prkoseći, vjetru, vodi, soli, buri i suncu.

A ulje koje se dobiva s ovog područja jedno je od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Maslinovo ulje iz Luna spominje se i u prvoj kuharici zapadnog svijeta autora Marka Gabija Apicija. No jedini je problem što tog ulja nema u dovoljnoj količini, pa ga brzo ponestane. I dok su neki od maslinara prihvatili moderne tehnologije prešanja maslina, neki se još uvijek drže starih metoda te masline namaču u moru prije prešanja. Polako, ali sigurno, kao što su rasle i ove masline, doći će se do rješenja kako ih približiti široj publici koja će moći uživati u prekrasnim oblicima drveta sraslog zajedno s kamenom. A dotad uživajte u pogledu na prekrasna stabla maslina koja izgledaju kao da su tu, na Pagu, već cijelu vječnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju