Dani su sve kraći, temperature sve niže, no ništa od toga ne smeta gastrosceni u Hrvatskoj, koja sasvim pristojno puni kalendar raznim događajima do kraja godine. Istarski sajmovi, čokoladna čudesa, raznorazni Adventi – samo su dio bogate ponude do kraja godine. Jedno je sigurno, ponude i uzbuđenja neće nedostajati.
Dani otvorenih vrata agroturizama Istre (subote i nedjelje u studenom)
Četiri vikenda u studenom (osim prvog vikenda) istarski agroturizmi otvorit će svoja vrata uz posebne menije i autentične domaće recepte. Posjetitelji će tako biti u prilici kušati lokalna jela od sezonskih namirnica, obići agroturizme te sudjelovati u raznim radionicama.
Recimo i da ti dani imaju sasvim solidnu tradiciju održavanja s obzirom na to da će ovo biti 15. izdanje. Lokacijski su pokriveni agroturizmi od Grožnjana do Vodnjana, a nama se to čini kao sjajna prilika za vikend-bijeg u Istru.
Festival čokolade Opatija (7. – 9. studenog)
Drugi vikend u studenom "Opatija bajna" pretvorit će se u slatki centar. Brojni izlagači iz Hrvatske i Europe, radionice za djecu, degustacije…
No, čokolada neće biti zvijezda samo na festivalu, već će se umiješati i drugdje, pa će se tako naći na menijima opatijskih restorana, u ponudi kavana, pa čak i u posebnim tretmanima spa-centara. Sve to popratit će i bogati glazbeni program, a nas najviše zanima kakve će sve čokoladne skulpture niknuti i ove godine.
Festival istarskih tartufa u Buzetu (8. – 9. studenog)
Vraćamo se ponovno u Istru, ovaj put na festival posvećen vjerojatno najslavnijoj istarskoj deliciji – tartufima. Ako se odlučite na dolazak, dočekat će vas degustacija tartufa, prilika za kupnju raznih proizvoda temeljenih na njima, ali neće nedostajati ni finog pršuta, sira, vina, maslinova ulja i drugih blaga koja Istra ima.
Za najmlađe je najavljen i dječji kutak, tako da to može biti zabava za cijelu obitelj.
Okusi hrvatske tradicije (14. – 30. studenog)
Ove godine manifestacija će doživjeti svoje 6. izdanje, a u njoj sudjeluje više od 100 restorana iz 14 županija i Zagreba. Za vrijeme trajanja svaki će restoran nuditi dva različita promomenija, sastavljen od najmanje tri slijeda lokalnih jela, a to zadovoljstvo stajat će 19, 25 ili 31 €. Popis menija i restorana trebao bi biti objavljen 4. studenog.
Adventi u Hrvatskoj (od kraja studenog)
Zagreb, Osijek, Split, Varaždin, Zadar i mnogi drugi gradovi i mjesta diljem Lijepe Naše i ove će godine ugostiti brojne ugostitelje, koncerte i zabavu. Miris fritula, kobasica i kuhanog vina širit će se zrakom i trgovima, a vidjet ćemo o kojem će se jelu ovaj put najviše pisati. Što slijedi nakon Dubai fritula, saznat ćemo vrlo brzo, za otprilike mjesec dana. Jedno je sigurno – gužve neće nedostajati.

