• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Lovačka konoba u koju se ide zbog peke, omboletta i savršene torte

U konobu Pjero u Kremenju kraj Momjana vjerni gosti zalaze gotovo 20 godina. Je li to zbog izvrsnog mesa, jela od tartufa i šparoga ili karizmatičnog kuhara koji s ocem nastavlja obiteljski posao – najbolje je da provjerite sami.

Nika Borovac 18.05.2019 07:29 komentari
viber Created with Sketch.
Konoba Pjero - 2
Konoba Pjero - 2 (Foto:NB)

Galerija Konoba Pjero - 11 7 Konoba Pjero - 10 7 Veličanstvena torta... 7 Mirisi s ognjišta... 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Na putu do rustikalnih vrata prolazi se kraj velikih prepariranih medvjeda, što daje naslutiti da se radi o lovačkom teritoriju. I doista, kad nije u konobi, otac i lovac Pjero neumorno nišani velike životinje. Tako to inače krene – od šljuka pa nakon nekog vremena i do ozbiljnijih primjeraka. Kako kaže, nakupio je godina, ali i dalje s istom sjajem u očima radi i razgovara s gostima.

Možda se više ne usudi posaditi orah ili maslinu – jer tko će ih obrati, ali strast prema životu ne jenjava. Dok je bio nešto mlađi, prije 19 godina, konoba Pjero imala je tek nekoliko stolova, a mic po mic narasla je na tristotinjak četvornih metara unutrašnjeg prostora.

Pjero Pjero (Foto: NB)

Jela se još uvijek pripremaju prema starim receptima koje je Pjera, njegova pokojnog brata i sestru naučila majka, ali uz kreativnost i potpis sina čija je zarazna energija duša konobe. Kako su nam ispričali, majka je bila samouka, ali talentirana i entuzijastična kuharica.

Brat je neko vrijeme kuhao i sa Stevom Karapandžom pripremajući maestralne specijalitete poput medvjeda koji se posluživao u komadu s rebrima što su se glancala i pomno premazivala kako bi dobila iznimni sjaj. Veličanstvena pečenka posluživala se na staklu s okvirom kako bi djelovala još impozantnije.

Pjerovoj obitelji kao da su gastronomske nagrade zapisane u genetskom kodu. Nekoć su ih dobivali za jela poput punjenih vrabaca i dunjama iz rerne u crnom vinu, kao i lovačka natjecanja, a danas sin Mate (za prijatelje Kijo) u svojoj kolekciji ima medalje za tiramisu i glasovitu paštetu od šparuga zbog koje se svakog proljeća hodočasti u Kremenje.

Mirisi s ognjišta... Mirisi s ognjišta... (Foto: NB)

I ne samo zato! Omboletto sa šparogama specijalitet je kuće o kojem se priča i još dugo, dugo razmišlja. Možda zbog spretnosti kojom ih Kijo priprema na kaminu što se čuva od davnina. Meso mekano kao duša, gotovo da se samo reže od malo oštrijeg pogleda. Istarske čuvarice zdravlja, gorkaste samonikle biljčice koje dolaze kao točka na i prema željama mogu zamijeniti i tartufi. Izbor je na vama, no nemojte da vas zavara ime, omboletto je sasvim dovoljan za dvoje. Ručno rađeni, baš kao i sva ostala tjestenina, pljukanci se za Dane šparuga priremaju sa špaletom, koja oko Uskrsa bude taman napola sušena i spremna za pečenje.

U pripremi istarskog pršuta, kobasica i pancete vjerno prate staru istarsku recepturu i tehnologiju. Neizostavan su dio njihova stola i umaci od divljači, boškarina i domaće kokoši, a za svaku su preporuku janjetina ili teletina pod čripnjom (pekom). Dok otac Pjero nije došao do savršene tehnike i omjera sastojaka, bacio ih je pedesetak, a onda je otkrio pravu formulu.

Veličanstvena torta... Veličanstvena torta... (Foto: NB)

Onima koji više vole meso s roštilja na raspolaganju su biftek, ramstek, fiorentina, ombolo i domaće kobasice na vatri starog kamina. A valja sačuvati mjesta i za tortu kakva se ne može kušati nigdje drugdje. Doista, okusi bijele čokolade i tartufa ostaju upisani u sjećanje još danima, tjednima... U njoj uživaju i oni kojima do tada cijenjene gljive nisu bile u fokusu, a pozornosti je vrijedna i crna torta.

Egipat - 2 Putovanja Bili su u zabludi: Novo otkriće u Egiptu otkriva tko je zapravo gradio piramide

  • #gdje sjesti
  • #konoba
  • #pjero
  • #istra
  • #rostilj
  • #peka
  • #Šparoge
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božićne zvjezdice: Klasik iz limene kutije za kekse gotov za manje od pola sata
Uspijevaju svima
Na stolu za pola sata: Klasik iz limene kutije za kekse koji ćete grickati dok radite "ozbiljne" kolače
Rumunjska orahnjača cozonac recept
Cozonac
Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Val di Rabbi
Bajka iz susjedstva: Mjesto bez gužvi za zimsko kupanje i uživanciju na snijegu
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Loop Living Cocoon
100 posto biorazgradivi lijes za sve one koji žele napustiti ovaj svijet na ekološki prihvatljiviji način
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pokušaj ubojstva u Velikoj Gorici: Uhićen muškarac
PRIVEDEN JE
Pokušaj ubojstva kod Zagreba! Djevojka (21) hitno prebačena u bolnicu
U Njemačkoj nožem izbo ženu i njezino četvero djece
zločin u njemačkoj
Užasan napad! Izbo mladu ženu i njezino četvero djece, najmlađe ima tri godine. Policija pokrenula veliku akciju
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong 2025.?
Svi navijamo!
Hoće li naš Marino osvojiti srca publike? Evo kako Hrvatska stoji u anketama za Dječji Eurosong
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
Nisu uvijek ginekološke prirode
Bolovi u donjem dijelu trbuha kod žena: Što je uzrok?
zabava
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
Wow!
Znanstvenici otkrili zastrašujuće dubokomorsko stvorenje nakon što su kameru spustili na dno mora
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Jednostavna ideja
“Više se ne morate brinuti…”: Nova opcija u Googleovim kartama mnogima će olakšati živote
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
Počinje Verne Show
Znanstvena-fantastika uskoro postaje stvarnost: Robotaksiji stižu na zagrebačke ceste
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
MasterChef: ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Kome biste vi dali svoja dva glasa? Selmi, Marku, Ottu ili Krunoslavu?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Transferi: Robert Mudražija napušta Dinamo, ali neće u Zrinjski Mostar
Odigrao je svoje
Ljubimac navijača Dinama odlazi iz Maksimira, ali ne u klub o kojem se pričalo zadnjih dana
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Dvostruki strijelac
Hajduk srušio Lokomotivu u Maksimiru: Rebić briljirao, Bijeli na prvom mjestu
Konoba Most
Vikend-izlet

Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most

Ombolo, kremasta juha od šparoga, istarska fritaja ili pljukanci sa šparogama i pršutom neka su od jela koja možete iskušati u konobi Most... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Konoba Most Hrana i piće
    Vikend-izlet

    Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most

  • Vrata Biokova - 6 Hrana i piće
    Odmor za dušu

    10 genijalnih izletišta u Dalmaciji za uživanje u prirodi i vrhunskoj hrani

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close