• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Lovačka konoba u kojoj se čuda od mesa i šparoga jedu s mrak pogledom na Istru

Na jednoj od najljepšoj terasa u sjeverozapadnoj Istri doznali smo kako izgleda posjeta Michelinovih inspektora, naučili nešto više o tradicionalnoj špaleti i zagrebli u prošlost konobe kojoj su lovačke delicije upisane u genetski kod...

Nika Borovac 4.04.2018 09:44 komentari
viber Created with Sketch.
Morgan
Morgan (Foto:Facebook: @konoba morgan)

Galerija Špaleta, skuta i fritaja 5 Morgan - 8 5 Morgan - 7 5 Kamin u glavnoj prostoriji 5

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta


Kraj ulaza u konobu Morgan u Bracaniji, između Brtonigle i Buja, veselo pozdravljaju dva čupava tartufara i živahni mali lovac. Nekoliko koraka dalje dolazi se do prostrane terase s pogledom na vinograde i uspavano zelenilo, da bi se ušlo u prostoriju koja zrači dobrodošlicom, a toplini pridonose i predmeti iz davnina, kao i ognjište.

Na zidu ponosno stoji Michelinova preporuka, između predmeta koji podsjećaju na neka starija vremena, boca vina s posvetama i ponekom sentimentalnom sitnicom. Odmah je jasno da se radi o ne tako običnoj konobi na sjeverozapadu Istre koja cijeni darove prirode i slavi život. Bez obzira na to što smo netom kasnije naučili da nema pogrešnog doba godine za posjet Morganu, pokazalo se da je vrijeme kad se priroda budi i proteže predstavljajući netom izrasle plodove šparoga pun pogodak.

Morgan - 8 Morgan - 8 (Foto: NB)

"Djed je bio lovac, a baka bi spremala ono što se ulovilo, poput zečeva i fazana. Često bi dolazili i Talijani, pa bi se pripremilo ono što su donijeli. I tata se bavio lovom, a mama je naučila kuhati od bake i tu se rodila ideja da otvorimo agroturizam koji je kasnije postao konoba koja malo-pomalo mijenja izgled.

> 5 kamenih kućica u Istri idealnih za lov na šparoge

Iako stalno govorimo kako nećemo više ništa dodavati, svake godine nešto novo vidimo pa stavimo novi luster ili nešto što nam se svidi“, smije se Ana, vrsna kuharica i mlađa generacija vlasnika za stolom konobe koja ove godine slavi dva desetljeća otkako su Darinka i Joško potpalili prvu peku i zamijesili tijesto za prve fuže sa pijetlom i njoke sa srnetinom. Tada nisu mogli ni sanjati da će ih jednog dana posjetiti Michelinovi inspektori i dva puta uvrstiti u prestižni vodič.

"Teško ih je prepoznati. Dođu kao normalni ljudi, naruče, plate račun i odu. Ostali smo iznenađeni jer je to velika čast. Neki su se gosti na početku pribojavali da će porcije biti manje, a cijene veće, ali nismo se promijenili“, priča nam Ana.

Ana Morgan Ana Morgan (Foto: NB)

Bez obzira na to što nismo došli u lov na divlje delicije, nego na mlade šparoge, dobro je znati da se u konobi Morgan nešto fino zbiva tijekom cijele godine. Ima tu raznih jela od boškarina i pijetla, nezaobilaznog istarskog pršuta, domaćih kobasica i sušenog ombola kućne proizvodnje.

Kako su nam objasnili, namirnice su isključivo sezonske. Nema tu zamrzavanja, pa odleđivanja i kuhanja tijekom cijele godine. To vrijedi za šparoge, ali i za druge namirnice poput tartufa.

"U proljeće bih definitivno preporučila šparoge. Imamo dobar rižot koji zbilja volim raditi. Potrebno je dosta strpljenja za lagano kuhanje i dolijevanje kako bi se dobila kremoznost. Riža se najprije tostira na malo maslaca pa podlijeva temeljcem koji je presudan za okus jela“, objašnjava nam Ana Morgan i dodaje kako je upravo u domaćem temeljcu tajna ne samo rižota s pinjolima, nego i njezine neodoljive zelene juhe, no o tome nešto kasnije.

Špaleta, skuta i fritaja Špaleta, skuta i fritaja (Foto: NB)

Špaletom giravolta, skutom i fritajom sa šparogama otvorila se sezona aromatičnih plodova u hramu domaćoj kuhinji. I doista, poželite li kušati tu alkemiju okusa sastavljenu od špalete koja se tradicionalno jede za Uskrs, nježne skute i promišljene senzacije od jaja, Morgan je pravo mjesto za testiranje divljih zelenih ljepotica.

Dok se pršut mora sušiti mjesecima, manje i lakše plećke brže zriju i već su oko Uskrsa spremne za kušanje. Ono što je kontinentu kuhana šunka, Istri je plećka ili špaleta odnosno prednja svinjska noga koja je u vrijeme proljetnog blagdana tek napola osušena. Zato se tanke šnite prže s obje strane, otkuda i dolazi naziv giravolta.

Priznanje vodiča Priznanje vodiča (Foto: NB)

Pravi dokaz da se dobar od boljeg kuhara razlikuje u nijansama ogleda se u jednostavnim jelima, a upravo je fritaja sa šparogama dobar primjer. Kremasta i punog okusa koji ne trpi maskiranje dodacima. Baš kao ni pljukanci sa šparogama i pancetom, koji su također na jelovniku dok traju Dani šparoga.

Ne tako nježna, ali elegantna jest i kremasta juha koja čvrst karakter duguje krepkom temeljcu. Iako neki kuhari vole kombinirati šparoge i tartufe, nismo ih našli kako se ljube u istom tanjuru. Ana to ne preporučuje jer, kako kaže, obje su namirnice dosta intenzivne. Više ih voli odvojeno pripremati jer je svaka za sebe posebna.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina (Foto: NB)

"Od tartufa radimo tjestenine, poput punjenih domaćih raviola i poslužujemo ih uz meso. Sad čekamo ljetni crni tartuf koji je nešto blaži i neutralniji od zimskog. Zimski brumale je intenzivniji, a iznutra je posve crn i nije tako hrapav kao ljetni.
Osim na tartufe i šparoge gosti sa svih strana u dom vještih lovaca dolaze na dobro pripremljenu divljač uz prethodni dogovor. Zahvaljujući tome, Morgan i dalje ljubomorno čuva svoje korijene njegujući tradiciju.

> 5 najboljih razloga za posjet Novigradu ovog proljeća i ljeta

Dok otac na Pagu lovi kamenjarke, divlje zečeve te veće primjerke, Ana na meti ima sitnu divljač i ptice. Za hladnih dana to su šljuke, ljeti prepelice i fazani. Gozba od šljuke sastoji se od nekoliko sljedova. Kreće se s paštetom i rižota s iznutricama do šljuka u teći sa šugom ili na ražnju.

Kamin u glavnoj prostoriji Kamin u glavnoj prostoriji (Foto: NB)

Specijalitet je kuće i pečenje od zeca. Priprema počinje već u šumi. Pravi lovci znaju što treba učiniti kako bi se krv mogla iskoristiti za pripremu šuga s jačim vinom poput terana. Dodate li tome i domaćeg kruha, maslinova ulja koje pripremaju od stotinjak maslina za potrebe u kuhinji, dobili ste zaokruženu priču vrijednu pozornosti u svako doba godine.

Dani šparoga odličan su razlog za posjet Istri, a prije putovanja na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima.

  • #gdje sjesti
  • #morgan
  • #istra
  • #konoba
  • #lovci
  • #bracanija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Vještaci potvrdili
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Dnevnik Nove TV doznaje: U tijeku akcija uhićenja glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića!
Uhićen i smijenjen
Mikulića čeka noć u pritvoru. Dnevnik Nove TV doznaje detalje: "Ovo je prilično čudna policijska akcija"
show
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
Urnebesno
U ovom selu uz tradiciju prihvaćaju i modernu, a scena je neke nasmijala do suza
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
Pratite na gol.hr-u
Totalni raspad Dinama u Lilleu: Francuzi deklasirali nemoćne i izgubljene Modre
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
KAKO GA JE UGASIO
VIDEO Čovjeka je doslovno zamrznuo na nogama: Ovakav nokaut niste još vidjeli!
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Prošao je pored nje kao da je nevidljiva
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Najbolji popusti haljine za crni petak Black Friday 2025.
13 modela
Ove svestrane haljine nikad ne izlaze iz mode, a sada su snižene i do 40 posto
sve
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Konoba Most Hrana i piće
    Vikend-izlet

    Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

  • Pical Resort 5* - 3 Aktualno
    Pical Resort

    Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close