• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Lovačka konoba u kojoj se čuda od mesa i šparoga jedu s mrak pogledom na Istru

Na jednoj od najljepšoj terasa u sjeverozapadnoj Istri doznali smo kako izgleda posjeta Michelinovih inspektora, naučili nešto više o tradicionalnoj špaleti i zagrebli u prošlost konobe kojoj su lovačke delicije upisane u genetski kod...

Nika Borovac 4.04.2018 09:44 komentari
viber Created with Sketch.
Morgan
Morgan (Foto:Facebook: @konoba morgan)

Galerija Špaleta, skuta i fritaja 5 Morgan - 8 5 Morgan - 7 5 Kamin u glavnoj prostoriji 5

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"


Kraj ulaza u konobu Morgan u Bracaniji, između Brtonigle i Buja, veselo pozdravljaju dva čupava tartufara i živahni mali lovac. Nekoliko koraka dalje dolazi se do prostrane terase s pogledom na vinograde i uspavano zelenilo, da bi se ušlo u prostoriju koja zrači dobrodošlicom, a toplini pridonose i predmeti iz davnina, kao i ognjište.

Na zidu ponosno stoji Michelinova preporuka, između predmeta koji podsjećaju na neka starija vremena, boca vina s posvetama i ponekom sentimentalnom sitnicom. Odmah je jasno da se radi o ne tako običnoj konobi na sjeverozapadu Istre koja cijeni darove prirode i slavi život. Bez obzira na to što smo netom kasnije naučili da nema pogrešnog doba godine za posjet Morganu, pokazalo se da je vrijeme kad se priroda budi i proteže predstavljajući netom izrasle plodove šparoga pun pogodak.

Morgan - 8 Morgan - 8 (Foto: NB)

"Djed je bio lovac, a baka bi spremala ono što se ulovilo, poput zečeva i fazana. Često bi dolazili i Talijani, pa bi se pripremilo ono što su donijeli. I tata se bavio lovom, a mama je naučila kuhati od bake i tu se rodila ideja da otvorimo agroturizam koji je kasnije postao konoba koja malo-pomalo mijenja izgled.

> 5 kamenih kućica u Istri idealnih za lov na šparoge

Iako stalno govorimo kako nećemo više ništa dodavati, svake godine nešto novo vidimo pa stavimo novi luster ili nešto što nam se svidi“, smije se Ana, vrsna kuharica i mlađa generacija vlasnika za stolom konobe koja ove godine slavi dva desetljeća otkako su Darinka i Joško potpalili prvu peku i zamijesili tijesto za prve fuže sa pijetlom i njoke sa srnetinom. Tada nisu mogli ni sanjati da će ih jednog dana posjetiti Michelinovi inspektori i dva puta uvrstiti u prestižni vodič.

"Teško ih je prepoznati. Dođu kao normalni ljudi, naruče, plate račun i odu. Ostali smo iznenađeni jer je to velika čast. Neki su se gosti na početku pribojavali da će porcije biti manje, a cijene veće, ali nismo se promijenili“, priča nam Ana.

Ana Morgan Ana Morgan (Foto: NB)

Bez obzira na to što nismo došli u lov na divlje delicije, nego na mlade šparoge, dobro je znati da se u konobi Morgan nešto fino zbiva tijekom cijele godine. Ima tu raznih jela od boškarina i pijetla, nezaobilaznog istarskog pršuta, domaćih kobasica i sušenog ombola kućne proizvodnje.

Kako su nam objasnili, namirnice su isključivo sezonske. Nema tu zamrzavanja, pa odleđivanja i kuhanja tijekom cijele godine. To vrijedi za šparoge, ali i za druge namirnice poput tartufa.

"U proljeće bih definitivno preporučila šparoge. Imamo dobar rižot koji zbilja volim raditi. Potrebno je dosta strpljenja za lagano kuhanje i dolijevanje kako bi se dobila kremoznost. Riža se najprije tostira na malo maslaca pa podlijeva temeljcem koji je presudan za okus jela“, objašnjava nam Ana Morgan i dodaje kako je upravo u domaćem temeljcu tajna ne samo rižota s pinjolima, nego i njezine neodoljive zelene juhe, no o tome nešto kasnije.

Špaleta, skuta i fritaja Špaleta, skuta i fritaja (Foto: NB)

Špaletom giravolta, skutom i fritajom sa šparogama otvorila se sezona aromatičnih plodova u hramu domaćoj kuhinji. I doista, poželite li kušati tu alkemiju okusa sastavljenu od špalete koja se tradicionalno jede za Uskrs, nježne skute i promišljene senzacije od jaja, Morgan je pravo mjesto za testiranje divljih zelenih ljepotica.

Dok se pršut mora sušiti mjesecima, manje i lakše plećke brže zriju i već su oko Uskrsa spremne za kušanje. Ono što je kontinentu kuhana šunka, Istri je plećka ili špaleta odnosno prednja svinjska noga koja je u vrijeme proljetnog blagdana tek napola osušena. Zato se tanke šnite prže s obje strane, otkuda i dolazi naziv giravolta.

Priznanje vodiča Priznanje vodiča (Foto: NB)

Pravi dokaz da se dobar od boljeg kuhara razlikuje u nijansama ogleda se u jednostavnim jelima, a upravo je fritaja sa šparogama dobar primjer. Kremasta i punog okusa koji ne trpi maskiranje dodacima. Baš kao ni pljukanci sa šparogama i pancetom, koji su također na jelovniku dok traju Dani šparoga.

Ne tako nježna, ali elegantna jest i kremasta juha koja čvrst karakter duguje krepkom temeljcu. Iako neki kuhari vole kombinirati šparoge i tartufe, nismo ih našli kako se ljube u istom tanjuru. Ana to ne preporučuje jer, kako kaže, obje su namirnice dosta intenzivne. Više ih voli odvojeno pripremati jer je svaka za sebe posebna.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina (Foto: NB)

"Od tartufa radimo tjestenine, poput punjenih domaćih raviola i poslužujemo ih uz meso. Sad čekamo ljetni crni tartuf koji je nešto blaži i neutralniji od zimskog. Zimski brumale je intenzivniji, a iznutra je posve crn i nije tako hrapav kao ljetni.
Osim na tartufe i šparoge gosti sa svih strana u dom vještih lovaca dolaze na dobro pripremljenu divljač uz prethodni dogovor. Zahvaljujući tome, Morgan i dalje ljubomorno čuva svoje korijene njegujući tradiciju.

> 5 najboljih razloga za posjet Novigradu ovog proljeća i ljeta

Dok otac na Pagu lovi kamenjarke, divlje zečeve te veće primjerke, Ana na meti ima sitnu divljač i ptice. Za hladnih dana to su šljuke, ljeti prepelice i fazani. Gozba od šljuke sastoji se od nekoliko sljedova. Kreće se s paštetom i rižota s iznutricama do šljuka u teći sa šugom ili na ražnju.

Kamin u glavnoj prostoriji Kamin u glavnoj prostoriji (Foto: NB)

Specijalitet je kuće i pečenje od zeca. Priprema počinje već u šumi. Pravi lovci znaju što treba učiniti kako bi se krv mogla iskoristiti za pripremu šuga s jačim vinom poput terana. Dodate li tome i domaćeg kruha, maslinova ulja koje pripremaju od stotinjak maslina za potrebe u kuhinji, dobili ste zaokruženu priču vrijednu pozornosti u svako doba godine.

Dani šparoga odličan su razlog za posjet Istri, a prije putovanja na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima.

  • #gdje sjesti
  • #morgan
  • #istra
  • #konoba
  • #lovci
  • #bracanija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija se oglasila o časnoj sestri: Lagala je, slijedi joj kaznena prijava!
lažna prijava
Policija prijavila časnu sestru: Lagala je, sama se ozlijedila nožem!
Tajni dokument: Rusija planira ekološku katastrofu u Hersonu, posljedice će osjetiti zemlje EU
žele ga sravniti sa zemljom
Presretnut tajni vojni dokument: Rusi pripremaju katastrofu, a sve će se odraziti na zemlje NATO-a
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
show
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
Pokrovitelj Specijalna bolnica Arithera
Ovo je specijalistica ortopedije koju Zagreb obožava: Pacijenti hodaju već nakon 5 dana!
zabava
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
Urnebesno
Popularna serija dobila domaću inačicu! Možete li pogoditi likove?
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
sport
Dinamo prijavio Carevića delegatu! Modri tvrde da je Carević prešao granicu
Slijedi li kazna?
Dinamo prijavio Carevića! Modri tvrde da je trener Gorice prešao granicu
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
potvrdio insajder
Veliki transfer na vidiku: Hajdukov biser prihvatio ponudu velikana, evo što traže Splićani
tv
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Mehmet ne može vjerovati što se Efeu dogodilo
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jadruhi - 4 Hrana i piće
    Jadruhi

    Posveta Istri i domaćoj hrani: Konoba u kojoj siti i veseli možete - i prespavati

  • Konoba Most Hrana i piće
    Vikend-izlet

    Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close