• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Lovačka konoba u kojoj se čuda od mesa i šparoga jedu s mrak pogledom na Istru

Na jednoj od najljepšoj terasa u sjeverozapadnoj Istri doznali smo kako izgleda posjeta Michelinovih inspektora, naučili nešto više o tradicionalnoj špaleti i zagrebli u prošlost konobe kojoj su lovačke delicije upisane u genetski kod...

Nika Borovac 4.04.2018 09:44 komentari
viber Created with Sketch.
Morgan
Morgan (Foto:Facebook: @konoba morgan)

Galerija Špaleta, skuta i fritaja 5 Morgan - 8 5 Morgan - 7 5 Kamin u glavnoj prostoriji 5

U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Nizozemska (Ne)pomirljive razlike Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom


Kraj ulaza u konobu Morgan u Bracaniji, između Brtonigle i Buja, veselo pozdravljaju dva čupava tartufara i živahni mali lovac. Nekoliko koraka dalje dolazi se do prostrane terase s pogledom na vinograde i uspavano zelenilo, da bi se ušlo u prostoriju koja zrači dobrodošlicom, a toplini pridonose i predmeti iz davnina, kao i ognjište.

Na zidu ponosno stoji Michelinova preporuka, između predmeta koji podsjećaju na neka starija vremena, boca vina s posvetama i ponekom sentimentalnom sitnicom. Odmah je jasno da se radi o ne tako običnoj konobi na sjeverozapadu Istre koja cijeni darove prirode i slavi život. Bez obzira na to što smo netom kasnije naučili da nema pogrešnog doba godine za posjet Morganu, pokazalo se da je vrijeme kad se priroda budi i proteže predstavljajući netom izrasle plodove šparoga pun pogodak.

Morgan - 8 Morgan - 8 (Foto: NB)

"Djed je bio lovac, a baka bi spremala ono što se ulovilo, poput zečeva i fazana. Često bi dolazili i Talijani, pa bi se pripremilo ono što su donijeli. I tata se bavio lovom, a mama je naučila kuhati od bake i tu se rodila ideja da otvorimo agroturizam koji je kasnije postao konoba koja malo-pomalo mijenja izgled.

> 5 kamenih kućica u Istri idealnih za lov na šparoge

Iako stalno govorimo kako nećemo više ništa dodavati, svake godine nešto novo vidimo pa stavimo novi luster ili nešto što nam se svidi“, smije se Ana, vrsna kuharica i mlađa generacija vlasnika za stolom konobe koja ove godine slavi dva desetljeća otkako su Darinka i Joško potpalili prvu peku i zamijesili tijesto za prve fuže sa pijetlom i njoke sa srnetinom. Tada nisu mogli ni sanjati da će ih jednog dana posjetiti Michelinovi inspektori i dva puta uvrstiti u prestižni vodič.

"Teško ih je prepoznati. Dođu kao normalni ljudi, naruče, plate račun i odu. Ostali smo iznenađeni jer je to velika čast. Neki su se gosti na početku pribojavali da će porcije biti manje, a cijene veće, ali nismo se promijenili“, priča nam Ana.

Ana Morgan Ana Morgan (Foto: NB)

Bez obzira na to što nismo došli u lov na divlje delicije, nego na mlade šparoge, dobro je znati da se u konobi Morgan nešto fino zbiva tijekom cijele godine. Ima tu raznih jela od boškarina i pijetla, nezaobilaznog istarskog pršuta, domaćih kobasica i sušenog ombola kućne proizvodnje.

Kako su nam objasnili, namirnice su isključivo sezonske. Nema tu zamrzavanja, pa odleđivanja i kuhanja tijekom cijele godine. To vrijedi za šparoge, ali i za druge namirnice poput tartufa.

"U proljeće bih definitivno preporučila šparoge. Imamo dobar rižot koji zbilja volim raditi. Potrebno je dosta strpljenja za lagano kuhanje i dolijevanje kako bi se dobila kremoznost. Riža se najprije tostira na malo maslaca pa podlijeva temeljcem koji je presudan za okus jela“, objašnjava nam Ana Morgan i dodaje kako je upravo u domaćem temeljcu tajna ne samo rižota s pinjolima, nego i njezine neodoljive zelene juhe, no o tome nešto kasnije.

Špaleta, skuta i fritaja Špaleta, skuta i fritaja (Foto: NB)

Špaletom giravolta, skutom i fritajom sa šparogama otvorila se sezona aromatičnih plodova u hramu domaćoj kuhinji. I doista, poželite li kušati tu alkemiju okusa sastavljenu od špalete koja se tradicionalno jede za Uskrs, nježne skute i promišljene senzacije od jaja, Morgan je pravo mjesto za testiranje divljih zelenih ljepotica.

Dok se pršut mora sušiti mjesecima, manje i lakše plećke brže zriju i već su oko Uskrsa spremne za kušanje. Ono što je kontinentu kuhana šunka, Istri je plećka ili špaleta odnosno prednja svinjska noga koja je u vrijeme proljetnog blagdana tek napola osušena. Zato se tanke šnite prže s obje strane, otkuda i dolazi naziv giravolta.

Priznanje vodiča Priznanje vodiča (Foto: NB)

Pravi dokaz da se dobar od boljeg kuhara razlikuje u nijansama ogleda se u jednostavnim jelima, a upravo je fritaja sa šparogama dobar primjer. Kremasta i punog okusa koji ne trpi maskiranje dodacima. Baš kao ni pljukanci sa šparogama i pancetom, koji su također na jelovniku dok traju Dani šparoga.

Ne tako nježna, ali elegantna jest i kremasta juha koja čvrst karakter duguje krepkom temeljcu. Iako neki kuhari vole kombinirati šparoge i tartufe, nismo ih našli kako se ljube u istom tanjuru. Ana to ne preporučuje jer, kako kaže, obje su namirnice dosta intenzivne. Više ih voli odvojeno pripremati jer je svaka za sebe posebna.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina (Foto: NB)

"Od tartufa radimo tjestenine, poput punjenih domaćih raviola i poslužujemo ih uz meso. Sad čekamo ljetni crni tartuf koji je nešto blaži i neutralniji od zimskog. Zimski brumale je intenzivniji, a iznutra je posve crn i nije tako hrapav kao ljetni.
Osim na tartufe i šparoge gosti sa svih strana u dom vještih lovaca dolaze na dobro pripremljenu divljač uz prethodni dogovor. Zahvaljujući tome, Morgan i dalje ljubomorno čuva svoje korijene njegujući tradiciju.

> 5 najboljih razloga za posjet Novigradu ovog proljeća i ljeta

Dok otac na Pagu lovi kamenjarke, divlje zečeve te veće primjerke, Ana na meti ima sitnu divljač i ptice. Za hladnih dana to su šljuke, ljeti prepelice i fazani. Gozba od šljuke sastoji se od nekoliko sljedova. Kreće se s paštetom i rižota s iznutricama do šljuka u teći sa šugom ili na ražnju.

Kamin u glavnoj prostoriji Kamin u glavnoj prostoriji (Foto: NB)

Specijalitet je kuće i pečenje od zeca. Priprema počinje već u šumi. Pravi lovci znaju što treba učiniti kako bi se krv mogla iskoristiti za pripremu šuga s jačim vinom poput terana. Dodate li tome i domaćeg kruha, maslinova ulja koje pripremaju od stotinjak maslina za potrebe u kuhinji, dobili ste zaokruženu priču vrijednu pozornosti u svako doba godine.

Dani šparoga odličan su razlog za posjet Istri, a prije putovanja na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima.

  • #gdje sjesti
  • #morgan
  • #istra
  • #konoba
  • #lovci
  • #bracanija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Oglas
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
Muškarac ispao iz košare žičare na Durmitoru i poginuo
Tragedija u susjedstvu
Kraj drame na popularnom skijalištu: Muškarac ispao iz žičare i poginuo, troje turista satima čekalo spas
Pomoć Ukrajini u brojkama: Svakog Europljanina stoji manje od devet eura mjesečno
Slikoviti izračun
Koliko će pomoć Ukrajini koštati svakog stanovnika u Hrvatskoj? Mjesečno - jednu kobasicu na Adventu
show
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić?
kuharica nina
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić? ''Ja napravim patku u naranči, ne štuku u šlagu!''
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
tech
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Anthony Joshua nokautirao Jakea Paula nakon šest rundi
Bez milosti
VIDEO Šetnja ringom nije bila dovoljna: Joshua brutalno nokautirao Paula
Snimka brutalnog nokauta iz drugog kuta otkriva zanimljiv, ali i jeziv detalj
Pomalo i jezivo
VIDEO Snimka iz drugog kuta otkriva što je Joshua napravio prije završnog udarca
tv
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Recept za Kapri tortu
Brzo i lako
Ovo je recept za trenutačno najtraženiju tortu, ne peče se, a okus i tekstura su fantastični
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

  • Hot Frog - 7 Hrana i piće
    Hot Frog

    Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

  • Ilustracija sendviča od focaccije Hrana i piće
    Focaccina

    Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close