• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Lovačka konoba u kojoj se čuda od mesa i šparoga jedu s mrak pogledom na Istru

Na jednoj od najljepšoj terasa u sjeverozapadnoj Istri doznali smo kako izgleda posjeta Michelinovih inspektora, naučili nešto više o tradicionalnoj špaleti i zagrebli u prošlost konobe kojoj su lovačke delicije upisane u genetski kod...

Nika Borovac 4.04.2018 09:44 komentari
viber Created with Sketch.
Morgan
Morgan (Foto:Facebook: @konoba morgan)

Galerija Špaleta, skuta i fritaja 5 Morgan - 8 5 Morgan - 7 5 Kamin u glavnoj prostoriji 5

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura


Kraj ulaza u konobu Morgan u Bracaniji, između Brtonigle i Buja, veselo pozdravljaju dva čupava tartufara i živahni mali lovac. Nekoliko koraka dalje dolazi se do prostrane terase s pogledom na vinograde i uspavano zelenilo, da bi se ušlo u prostoriju koja zrači dobrodošlicom, a toplini pridonose i predmeti iz davnina, kao i ognjište.

Na zidu ponosno stoji Michelinova preporuka, između predmeta koji podsjećaju na neka starija vremena, boca vina s posvetama i ponekom sentimentalnom sitnicom. Odmah je jasno da se radi o ne tako običnoj konobi na sjeverozapadu Istre koja cijeni darove prirode i slavi život. Bez obzira na to što smo netom kasnije naučili da nema pogrešnog doba godine za posjet Morganu, pokazalo se da je vrijeme kad se priroda budi i proteže predstavljajući netom izrasle plodove šparoga pun pogodak.

Morgan - 8 Morgan - 8 (Foto: NB)

"Djed je bio lovac, a baka bi spremala ono što se ulovilo, poput zečeva i fazana. Često bi dolazili i Talijani, pa bi se pripremilo ono što su donijeli. I tata se bavio lovom, a mama je naučila kuhati od bake i tu se rodila ideja da otvorimo agroturizam koji je kasnije postao konoba koja malo-pomalo mijenja izgled.

> 5 kamenih kućica u Istri idealnih za lov na šparoge

Iako stalno govorimo kako nećemo više ništa dodavati, svake godine nešto novo vidimo pa stavimo novi luster ili nešto što nam se svidi“, smije se Ana, vrsna kuharica i mlađa generacija vlasnika za stolom konobe koja ove godine slavi dva desetljeća otkako su Darinka i Joško potpalili prvu peku i zamijesili tijesto za prve fuže sa pijetlom i njoke sa srnetinom. Tada nisu mogli ni sanjati da će ih jednog dana posjetiti Michelinovi inspektori i dva puta uvrstiti u prestižni vodič.

"Teško ih je prepoznati. Dođu kao normalni ljudi, naruče, plate račun i odu. Ostali smo iznenađeni jer je to velika čast. Neki su se gosti na početku pribojavali da će porcije biti manje, a cijene veće, ali nismo se promijenili“, priča nam Ana.

Ana Morgan Ana Morgan (Foto: NB)

Bez obzira na to što nismo došli u lov na divlje delicije, nego na mlade šparoge, dobro je znati da se u konobi Morgan nešto fino zbiva tijekom cijele godine. Ima tu raznih jela od boškarina i pijetla, nezaobilaznog istarskog pršuta, domaćih kobasica i sušenog ombola kućne proizvodnje.

Kako su nam objasnili, namirnice su isključivo sezonske. Nema tu zamrzavanja, pa odleđivanja i kuhanja tijekom cijele godine. To vrijedi za šparoge, ali i za druge namirnice poput tartufa.

"U proljeće bih definitivno preporučila šparoge. Imamo dobar rižot koji zbilja volim raditi. Potrebno je dosta strpljenja za lagano kuhanje i dolijevanje kako bi se dobila kremoznost. Riža se najprije tostira na malo maslaca pa podlijeva temeljcem koji je presudan za okus jela“, objašnjava nam Ana Morgan i dodaje kako je upravo u domaćem temeljcu tajna ne samo rižota s pinjolima, nego i njezine neodoljive zelene juhe, no o tome nešto kasnije.

Špaleta, skuta i fritaja Špaleta, skuta i fritaja (Foto: NB)

Špaletom giravolta, skutom i fritajom sa šparogama otvorila se sezona aromatičnih plodova u hramu domaćoj kuhinji. I doista, poželite li kušati tu alkemiju okusa sastavljenu od špalete koja se tradicionalno jede za Uskrs, nježne skute i promišljene senzacije od jaja, Morgan je pravo mjesto za testiranje divljih zelenih ljepotica.

Dok se pršut mora sušiti mjesecima, manje i lakše plećke brže zriju i već su oko Uskrsa spremne za kušanje. Ono što je kontinentu kuhana šunka, Istri je plećka ili špaleta odnosno prednja svinjska noga koja je u vrijeme proljetnog blagdana tek napola osušena. Zato se tanke šnite prže s obje strane, otkuda i dolazi naziv giravolta.

Priznanje vodiča Priznanje vodiča (Foto: NB)

Pravi dokaz da se dobar od boljeg kuhara razlikuje u nijansama ogleda se u jednostavnim jelima, a upravo je fritaja sa šparogama dobar primjer. Kremasta i punog okusa koji ne trpi maskiranje dodacima. Baš kao ni pljukanci sa šparogama i pancetom, koji su također na jelovniku dok traju Dani šparoga.

Ne tako nježna, ali elegantna jest i kremasta juha koja čvrst karakter duguje krepkom temeljcu. Iako neki kuhari vole kombinirati šparoge i tartufe, nismo ih našli kako se ljube u istom tanjuru. Ana to ne preporučuje jer, kako kaže, obje su namirnice dosta intenzivne. Više ih voli odvojeno pripremati jer je svaka za sebe posebna.

Domaća tjestenina Domaća tjestenina (Foto: NB)

"Od tartufa radimo tjestenine, poput punjenih domaćih raviola i poslužujemo ih uz meso. Sad čekamo ljetni crni tartuf koji je nešto blaži i neutralniji od zimskog. Zimski brumale je intenzivniji, a iznutra je posve crn i nije tako hrapav kao ljetni.
Osim na tartufe i šparoge gosti sa svih strana u dom vještih lovaca dolaze na dobro pripremljenu divljač uz prethodni dogovor. Zahvaljujući tome, Morgan i dalje ljubomorno čuva svoje korijene njegujući tradiciju.

> 5 najboljih razloga za posjet Novigradu ovog proljeća i ljeta

Dok otac na Pagu lovi kamenjarke, divlje zečeve te veće primjerke, Ana na meti ima sitnu divljač i ptice. Za hladnih dana to su šljuke, ljeti prepelice i fazani. Gozba od šljuke sastoji se od nekoliko sljedova. Kreće se s paštetom i rižota s iznutricama do šljuka u teći sa šugom ili na ražnju.

Kamin u glavnoj prostoriji Kamin u glavnoj prostoriji (Foto: NB)

Specijalitet je kuće i pečenje od zeca. Priprema počinje već u šumi. Pravi lovci znaju što treba učiniti kako bi se krv mogla iskoristiti za pripremu šuga s jačim vinom poput terana. Dodate li tome i domaćeg kruha, maslinova ulja koje pripremaju od stotinjak maslina za potrebe u kuhinji, dobili ste zaokruženu priču vrijednu pozornosti u svako doba godine.

Dani šparoga odličan su razlog za posjet Istri, a prije putovanja na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima.

  • #gdje sjesti
  • #morgan
  • #istra
  • #konoba
  • #lovci
  • #bracanija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Prekid utakmice u Puli: Sudac pozvao igrače u svlačionicu
Čeka se novi termin
Utakmica u Puli prekinuta zbog magle, neće se više igrati!
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Jadruhi - 4 Hrana i piće
    Jadruhi

    Posveta Istri i domaćoj hrani: Konoba u kojoj siti i veseli možete - i prespavati

  • Konoba Most Hrana i piće
    Vikend-izlet

    Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close