Kredenca zdravlja
 je concept store zdrave hrane. U njemu možete dobiti savjet o zdravoj hrani i boljim prehrambenim navikama te kupiti nešto iz široka asortimana proizvoda koji su uglavnom dobavljeni od malih hrvatskih proizvođača.

Ideja za otvaranje ovakva nesvakidašnjeg mjesta vlasnici Sanji Dajak Matanović došla je vrlo prirodno. Prije šest godina promjenom načina života i prehrane smršavjela je 50 kilograma i otklonila zdravstvene tegobe koje su je mučile.

Završila je edukacije o coachingu, učila o hrani i održavala savjetovanja te predavanja o toj temi. Tada je shvatila da joj nedostaje mjesto gdje bi bila svakodnevno u kontaktu s ljudima te im pomagala da donose zdrave i kvalitetnije odluke vezane uz svoje prehrambene navike.

"No nije me privlačila ideja o klasičnoj trgovini. Htjela sam mjesto gdje ću stvoriti domaću atmosferu, neku vrstu dnevnog boravka za sebe, prijatelje i sve ljude koji dijele ljubav i potrebu za dobrom hranom", otkriva nam vlasnica Kredence zdravlja, koja je trgovinu otvorila zajedno sa suprugom. 

Bogatstvo okusa domaće hrane
Zbog atmosfere koju su stvorili, Kredencu zdravlja počeli su nazivati „lounge trgovina“ i „carstvo u kojem caruje drugarstvo“. Ime trgovine, pak, nadahnula je Sanjina baka Mara s Pelješca.

"Moja baka bila je divna žena koja je cijeli svoj život provela na zemlji, obrađujući vinovu lozu i uzgajajući u svojim vrtovima domaće voće i povrće na kojem sam odrasla. Slala bi nam u Split pakete domaćih jaja, mesa, likera, vina, marmelada… Sve je bilo napravljeno potpuno prirodno, njezinom rukom i s obveznim dodatkom ljubavi“, kaže nam Sanja Dajak Matanović.

Ne čudi stoga što trgovinom u Talovčevoj 3 u Zagrebu dominira upravo njezina restaurirana kredenca u kojoj se nalaze delikatesni hrvatski proizvodi poput medova i džemova, namaza i začina. Na policama se redaju ručno rađene čokolade i slatkiši, domaći sladoled, riblje i mesne delikatese, fina ulja i octi.

"Većina je proizvoda u trgovini hrana koju jedemo doma, pa nam je bilo lako odlučiti što staviti na police. Iz ponude bih izdvojila domaće magareće mlijeko koje zapravo jedini imamo u maloprodaji. Posebno smo ponosni na mlijeko i mliječne proizvode koji svojim sastavom i okusom neodoljivo podsjećaju na mlijeko koje sam kao dijete pila kod bake na selu.“

Tu se mogu naći i mnoge tjestenine te brašna bez aditiva i konzervansa, različite mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, žitarice, mliječni proizvodi, craft kave, kruhovi i peciva. U ponudi je čak i prirodna hrana za pse.

"Komentirali su kako imam puno proizvoda s Pelješca, no ja sam dole domaća, poznajem ljude, uvjerila sam se u kvalitetu njihovih proizvoda puno puta i logično je da sam puno toga nabavila s juga, većinom s Pelješca i Korčule.

Zatim imamo proizvode iz Šestanovca, Splita, ličkog područja, s Pašmana, iz Rijeke i Opatije, iz Zagreba i okolice, Hrvatskog zagorja, Slavonije. Pokrili smo gotovo cijelu Hrvatsku, a bit će toga još jer svakodnevno upoznajemo nove proizvode“, otkriva nam vlasnica Kredence zdravlja.

Halal i Kosher proizvodi

Ova trgovina zdrave hrane namijenjena je svima koji vole jesti, brinu o načinu proizvodnje, odnosno porijeklu namirnica.

"Kod nas proizvode za sebe mogu pronaći i dijabetičari, ljudi koji ne podnose gluten, laktozu, alergičari. Trudimo se na policama imati i što više proizvoda s oznakom Halal i Kosher."

U sklopu Krendence Zdravlja nalazi se i mala kuhinja u kojoj se pripremaju svježi prešani sokovi sa 100-postotnim udjelom voća i povrća, različiti smoothieji i energetski krekeri.

"Od listopada u našoj trgovini krenut će i ciklus radionica o samoj hrani, kuhanju, izradi prirodne kozmetike, emocijama, tako da vjerujemo da će svatko pronaći neku zanimljivu temu na našem repertoaru.“

Dio ponude i atmosfere Krendence zdravlja moći će se provjeriti i na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz koji se održava od 14. do 24. rujna 2017. godine.

Na festivalu Kredenca zdravlja predstavit će se vinima s Pelješca, čokoladama iz domaće manufakturne proizvodnje, ekološkim namazima od maslina, voćnim sirupima, ribljim i mesnim delikatesama te uljima i octima. Potražite ih u Spice streetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju