Kad putujete, gotovo sigurno kupujete suvenire. No jeste li i vi među onima koje bi lokalci proglasili u najmanju ruku smiješnima, da ne kažemo nešto i gore, jer kupujete „glupe" suvenire?

Na internetskom forumu Quora poteglo se pitanje o suvenirima. Trebalo je dati odgovor na pitanje „Koji vam se suvenir čini najglupljim koji kupe stranci u vašoj zemlji?“, a odgovora ima i više no zanimljivih.

Forumaš Guido Muller iz Njemačke, napisao je kako nikako ne shvaća zašto turisti u njegovoj zemlji kupuju sat s kukavicom. „Još bih shvatio kad bi tražili suvenire proizvedene ovdje, pa da se mogu pohvaliti kao je riječ o nečem pravom i autohtonom. Međutim, svi ti satovi mahom su uvezeni iz Kine i u njima nema ništa autentično.

> Automat za "fine guze": Ubacite novčić i uživajte u ručno rađenoj snježnoj grudi iz limenke

Sličnog je mišljenja i Jesse Bell iz Australije: „Plišani klokani i privjesci za ključeve s koalama rade se u Kini, uvoze ovdje, da bi ih na kraju kupili kineski turisti i odnijeli ih natrag u – Kinu. Iskreno, u tome ne vidim nikakvu poantu.“

S druge strane, zapadnjaci koji posjećuju Indiju obožavaju kupovati pidžame na slonove, čemu se čudom čudi Kriti Sharma. „U Indiji, zapadnjaci imaju nekakav „fetiš“ na pidžame sa slonovima. To nipošto ne razumijem, jer nikad nisam vidio da moji sunarodnjaci prakticiraju nošenje sličnih uzoraka.“

> Suveniri s putovanja koji donose sreću: Zlo oko, švedski konj, praščići, figa...

Hrana i piće također su popularni suveniri, pa nije ni čudo da se turisti iz Kanade žele vratiti s bočicom javorova sirupa. Za Jimmyja Wanga to je prilično neobično: „Znam da se ovaj sirup proizvodi samo u Kanadi i SAD-u, ali kad vidim svoju rodbinu iz Kine koja ga pije poput vode, ne znam što je pošlo krivo.“

Kad smo već kod gastronomije, spomenimo kako se i forumaš iz Španjolske pita zašto kupovati industrijsku Sangriju, kad je možete napraviti doma na puno bolji način?

Ipak, najčudniji suvenir kupuje se na Islandu. Prema riječima jednog forumaša iz zemlje vatre i leda, turisti tamo često kupuju svježi islandski zrak koji se prodaje u limenci! I za to plaćaju otprilike 50 kuna, pa sad neka se netko usudi reći kako svaka roba ne nađe kupca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju