U Njemačkoj se prodaju praščići kao suveniri koji donose sreću, bilo da su od marcipana ili kao likovi na šalicama, porculanskim ukrasnim posudama ili čašama koje valja staviti na počasno mjesto u domu. Vjerovanje seže još iz doba srednjeg vijeka kad se smatralo da onaj koji ima dovoljno svinja nikada neće biti gladan.U Indiji pak svinje mijenjaju slonovi koji simboliziraju simpatično božanstvo Ganešu. U Indiji njegov lik krasi hramove, trgovine i domove kako bi se savladale prepreke i spriječili zli utjecaji. Ganeša ponekad sjedi, a katkad i pleše na ulazima u kuću. Slonovi u brojnim kulturama predstavljaju inteligentne i dugovječne životinje pa su čest motiv u suvenirnicama. 

Slonovi za sreću Slonovi za sreću (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Fatimina ruka simbolizira snagu, moć i zaštitu od zlih sila, a nađete li se u Izraelu možete je kupiti u obliku nakita ili dio raznih ukrasa. Često krasi privjeske za lančiće ili ključeve pa čak i broševe ili magnete za hladnjak. Kad bi se približavali kopnu moreplovci bi se veselili delfinima jer je to bio znak da su blizu odredišta. U Italiji se i danas vjeruje da donose sreću i mogu se kupiti kao privjesak ili motiv različitih suvenira.

Dala konj ili Dalekarlijski konj jedan je od simbola Švedske i karakterističan je za pokrajnu koja se nalazi u središnjem dijelu zemlje. Najčešće se proizvodi od drveta, boji u crveno i iscrtava karakterističnim, najčešće bijelim i plavim šarama. U suvenirnicama se konji mogu kupiti kao dječje igračke ili ukrasi za dom. Simboliziraju vjernost, snagu i mudrost.

> 9 jedinstvenih trgovina zbog kojih vrijedi krenuti na put

Tumi je peruanska sjekira ili nož koja se od davnina rabi u različitim obredima. Upotrebljavao se na tradicionalnoj sjetvi kako bi se zahvalilo bogu sunca Intiju. U moderno doba tumi je nacionalni simbol koji visi na zidovima u kućama i predstavlja dobru sreću.Nađete li se u Brazilu potražite figu. Vjerovanje da prsti smotani na karakterističan način uobičajeno je i u našim krajevima, ali ondje ga utjelovljuju razni ukrasi.

Tursko oko Tursko oko (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Nazar, zlo oko, plavo oko ili tursko oko može se pronaći na svakom koraku u Turskoj, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Tom se talismanu ili amajliji pripisuju se posebne moći. Riječ “nazar” potječe od arapske riječi koja u prijevodu znači pogled ili pogledati, vidjeti. Prema narodnom vjerovanju oko štiti njegovog nosica od nesreće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju