Ovaj rižoto od buče (ili tikve ili tikvica) savršeno je kremast i pun okusa. Spoj aromatičnog timijana, slatke pečene buče i parmezana stvara jelo koje je jednako prikladno za brzu večeru tijekom tjedna ili posebne prilike. Priprema je jednostavna, a rezultat - tanjur pun topline i mirisa domaće kuhinje.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one dobrih živaca i još boljeg pamćenja Svinjski kotleti Tjedni jelovnik 7 božanstveno finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za one koji paze koliko jedu proteina Kuća od prirodnog kamena na Visu, Airbnb - 5 Tišina i more 25 kvadrata apsolutne sreće na Visu: Kamena kuća na osami za najbolji odmor

Rižoto od tikve - sastojci:

  • 500 g buče ili tikvice
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 5 grančica timijana, listovi, plus nekoliko grančica za ukras
  • 225 g riže arborio
  • 125 ml bijelog vina
  • 800 ml vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 25 g parmezana, sitno naribanog, plus dodatno za posluživanje
  • sol
  • papar

Rižoto od tikve - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite tikvu na komade i posložite ih u lim za pečenje. Prelijte s 2 žlice ulja, posolite i popaprite. Pecite 25-30 minuta ili dok ne bude pečena i ne počne dobivati boju. Ostavite sa strane.
  2. Zagrijte preostalo maslinovo ulje i polovicu maslaca u velikoj tavi na srednje laganoj vatri i, nakon što se maslac otopi, pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša, a zatim dodajte češnjak i timijan i pržite još 2 minute.
  3. Umiješajte rižu i ostavite da se pirja oko 3 minute, zatim ulijte vino i kuhajte 4-5 minuta ili dok se vino gotovo ne upije. Dodajte trećinu temeljca i pirjajte, miješajući, dok se temeljac gotovo u potpunosti ne upije. Ulijte još jednu trećinu temeljca i ponovite. S posljednjom trećinom temeljca dodajte sve pečene buče osim jedne šake i kuhajte dok riža ne omekša i temeljac gotovo u potpunosti ne upije. Ako se temeljac upio prije nego što se riža skuha, dodajte malo vode.
  4. Maknite s vatre, dodajte preostali maslac i parmezan te miješajte dok se ne otopi. Žlicom rasporedite u zdjelice i ukrasite pečenom tikvom, timijanom i dodanim parmezanom.

Idete u Veneciju? Ovih 5 omiljenih jela nikako nemojte preskočiti Što jesti u Veneciji? - 2 Što jesti u Veneciji? - 1 Što jesti u Veneciji? - 3 +6 Što jesti u Veneciji? - 4