Turske mahune ili zeytinyağlı taze fasulye popularno je vegetarijansko jelo u ovoj višemilijunskoj državi na dva kontinenta.
Ono slavi raskoš ljetnih namirnica – svježe mahune pirjaju se s lukom i obiljem sočnih rajčica na domaćem maslinovom ulju sve dok se ne dobije bogat prilog koji se topi u ustima.
Turske mahune možete poslužiti kao dio mezze, ali i kao prilog uz glavno jelo. Odlično se slažu s umacima na bazi jogurta i začinskog bilja.
Sastojci:
- 500 g svježih očišćenih mahuna
- 65 ml domaćeg maslinovog ulja
- 2 rajčice
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica bijelog šećera
- sol i papar po želji
- svježi peršin
Priprema:
- Zagrijte ulje u loncu ili većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte sve i pirjajte još oko pola minute.
- Dodajte nasjeckane rajčice i zelene mahune.
- Začinite sa solju, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte.
- Poklopite tavu / lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok mahune ne omekšaju i termički se ne obradi do kraja.
- Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin i pokapajte s malo limunova soka. Dobar tek!
5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća +0