Turske mahune ili zeytinyağlı taze fasulye popularno je vegetarijansko jelo u ovoj višemilijunskoj državi na dva kontinenta.

Ono slavi raskoš ljetnih namirnica – svježe mahune pirjaju se s lukom i obiljem sočnih rajčica na domaćem maslinovom ulju sve dok se ne dobije bogat prilog koji se topi u ustima.

Turske mahune možete poslužiti kao dio mezze, ali i kao prilog uz glavno jelo. Odlično se slažu s umacima na bazi jogurta i začinskog bilja.

Sastojci:

  • 500 g svježih očišćenih mahuna
  • 65 ml domaćeg maslinovog ulja
  • 2 rajčice
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 limun
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica bijelog šećera
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u loncu ili većoj tavi, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i koncentrat rajčice. Dobro promiješajte sve i pirjajte još oko pola minute.
  3. Dodajte nasjeckane rajčice i zelene mahune.
  4. Začinite sa solju, paprom i šećerom. Sve dobro promiješajte.
  5. Poklopite tavu / lonac i kuhajte na laganoj temperaturi oko pola sata, odnosno dok mahune ne omekšaju i termički se ne obradi do kraja.
  6. Pri kraju kuhanja dodajte nasjeckani peršin i pokapajte s malo limunova soka. Dobar tek!

5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća Mahune su ljetno povrće U mahune možete dodati i malo špeka +0 Mahune

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju