Istražujući golemu vrtaču skrivenu u šumi Guangxi, Kinezi su uz pomoć Britanaca otkrili kompleks špilja veličine čak 6,7 kubičnih metara. U ekspediciji koja je trajala četiri dana tim od 19 istraživača spustio se konopcem i bacio se na istraživanje do najsitnijeg detalja.

Za rupe u zemlji takvog tipa Kinezi imaju termin tiankeng, koji označava one otvora šireg od 250 metara sa strmim zidovima. U ovom slučaju dimenzije su 100 metara širine i gotovo 200 metara dužine te dubine od 118 metara.

Ispod zemlje krije se mreža hodnika koji se šire u dvorane sa stupovima, ponegdje sužene odronima velikih i manjih stijena. Istraživači su pronašli i špiljske bisere, odnosno loptice koje nastaju djelovanjem vode na kristale koji se talože oko zrna pijeska, sige ili kakve kosti. Špilja skriva i podzemnu rijeku koja utječe u obližnju Panyang.

Istraživači napominju da je ovakvo otkriće od iznimnog značenja jer čuva dokaze dva milijuna godina geološke prošlosti. Pogledajte u videu kako izgleda fascinantna špilja. 

“Huk vode, krikovi i plač”: Noć u kojoj je Zagreb pogodila najveća prirodna katastrofa Poplava u Zagrebu - 1 Poplava u Zagrebu - 2 Poplava u Zagrebu - 3 +0 Poplava u Zagrebu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju