Japanski shoyu, odnosno umak od soje neizbježan je dodatak azijske kuhinje. I dok se zbog masovne popularizacije ovoga sastojka u svijetu u posljednjih 60 godina umak od soje počeo proizvoditi u metalnim bačvama, postoje neka mjesta koja to čine još uvijek na tradicionalni način.

Yasuo Yamamoto s otoka Shodoshima u istočnom Japanu pripada manjini od tek 1 posto koja u zemlji izlazećeg sunca umak proizvodi u drvenim bačvama.

Njegova obitelj posljednjih 150 godina sama izrađuje bačve od bambusa koje umaku daju specifičan, i ne tako slani okus kao proizvodi masovne proizvodnje.

Umak se proizvodi od zrna soje, pšenice, soli i vode, a iskusni znalci prema zvuku mogu prepoznati u kojoj je fazi fermentacija, te kako se trebaju miješati sastojci da bi konačni proizvod bio kvalitetan.

Komercijalna proizvodnja umaka od soje traje tek nekoliko mjeseci, no u bačvama Yasua Yamamota zrna fermentiraju i zriju dvije godine, što im poboljšava okus te povećava cijenu.

U videu Great Big Story otkrijte kako zapravo izgleda metoda koja se u Japanu koristi od 7. stoljeća za pripremu umaka od soje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju