Pileća prsa bit ću ukusna ispečena u pećnici, na tavi i roštilju, savijena u rolade ili pripremljana s povrćem iz vrećice za pečenje. Na koju god se varijantu odlučili, pripazite da izbjegnete najčešće pogreške u pripremi ovoga mesa.  

1. Ne zaboravite marinadu

Okus pilećih prsa poboljšat će i pola sata mariniranja u kombinaciji maslinova ulja, limunova soka i začinskog bilja po želji, a piletinu možete sljubiti i s mlaćenicom, jogurtom, vinom i slično. Najbolje rezultate postići ćete ako meso stavite u marinadu i ostavite u hladnjaku tijekom noći.

2. Nemojte ih presušiti u pećnici

Pilećim prsima na žaru treba oko 6 do 12 minuta, u pećnici 20 do 30 minuta na 180 °C, a 8 do 12 minuta u dobro zagrijanom dubokom ulju. Budući da imaju malo masnoće, tijekom pečenja u tavi lako se presuše na visokoj temperaturi. Da biste spriječili tu kuharsku pogrešku, piletinu možete omotati ploškama slanine kako bi nakon pečenja ostala sočna iznutra.

3. Nemojte meso peći hladno

Vadite li piletinu direktno iz hladnjaka, trebate pričekati da se zagrije na sobnu temperaturu. Stoga pričekajte barem pola sata prije kuhanja ili pečenja kako bi se dovoljno zagrijala.

4. Pustite da meso "odmori"

Svaki komad mesa treba "odmoriti" nakon pečenja kako bi se sačuvali sokovi. Stoga nakon pečenja zamotajte pileća prsa u aluminijsku foliju i pustite da se kratko ohlade. Primjerice, ako ste pileća prsa pekli desetak minuta, pričekajte pet minuta prije rezanja i posluživanja

5. Obratite pažnju

Piletinu je lako presušiti i prepeći je, osobito ako je pečete na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i provjeravati je. Ako niste vješti u procjenjivanju pečenosti dodirnom prsta o površinu mesa, nabavite kuhinjski termometar.

Piletina je savršeno pečena kad središnji dio mesa doseže temperaturu od 73 Celzijeva stupnja. Osim toga, da biste izbjegli komade piletine koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi, ujednačite komade koje stavljate na roštilj.

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju Piletina s roštilja Piletina s roštilja - 4 Piletina s roštilja - 5 +4 Piletina s roštilja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju