Crossushi je najnoviji gurmanski trend koji nikada nije trebao prijeći granice SAD-a. Tako bar tvrde ljubitelji kultnog francuskog peciva. U svijetu filma crossushi bi bio kao hibrid Frankensteina i Casablance, a na tanjuru se radi o kroasanu posutom sezamom s lososom, ukiseljenim đumbirom, wasabi pastom i algama.


No to nije prvi put da se kuhari nadahnjuju kroasanom. Cronut (iako mu ime tako sugerira) nema nikakve veze s Hrvatskom, a imao je mnogo više uspjeha od svojeg japanskog rođaka s lososom. Dominiquea Ansela s Manhattana kroasan je nadahnuo na pecivo od lisnatog tijesta u obliku američke krafne s rupom. Popularan mješanac kroasana je i cruffin koji ujedinjuje lisnato tijesto i kalup za muffine. 

Cronut Cronut (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ramen tjestenina od pšeničnog brašna specifičnog spiralnog oblika ne jede se samo u kultnom jelu koje sadrži istoimene rezance. Keizo Shimamoto spojio je američku i japansku kuhinju na karakterističan način tako što je na tržnici u Brooklynu poslužio burgere koji umjesto peciva imaju tjesteninu. Lažno pecivo sastoji se od kuhanih i zatim pečenih ramen rezanaca.

>Japanski bonton: Srkanjem tjestenine zahvalite na savršenoj ramen juhi

Da niti Hrvati ne zaostaju u gurmanskim izumima, dokazala je i Iva Pehar koja je spojila palačinke i ćevape u ChevapRolls. Restoran u zagrebačkoj Gajevoj ulici više nije otvoren, ali svi oni koje je osvojio taj spoj vjerojatno i dalje kod kuće pokušavaju otkriti savršeni recept za tu poslasticu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju