Neka od jela nastala su međunarodnom suradnjom kao što je slučaj sa špagetima i mesnim okruglicama. Talijani su radili polpete veličine golf loptica i nisu ih nikada jeli s tjesteninom. Kad su talijanski imigranti stigli do Amerike sa sobom su donijeli recept, ali su ga izmijenili. Loptice su narasle i počele se kombinirati sa špagetima i umakom od rajčice. Razlog tome je bilo dostupnije i jeftinije meso.

Kineski kolačići iz Japana 

Kineski kolačići s porukama koje proriču sudbinu nisu izvorno iz Kine. Istražujući njihovu povijest japanski student Yasuko Nakamachi otkrio je da su sporni kolačići nastali u Japanu. Vlasnik tvornice u blizini Kyota, treća generacija proizvođača otkrio je kako je stavljanje papirića s porukama u slatkiše japanski običaj od davnina.

Kečap dolazi iz Azije Kečap dolazi iz Azije (Foto: NB)

Kečap nije američki izum

Kečap se prvobitno odnosio na riblji umak, a Kinezi iz Fujiana su ga spominjali još prije 500 godina. Riječ koja zvuči kao "tčap" i dalje ukazuje na umak u mnogim kineskim dijalektima. No prva verzija nikad nije uključivala rajčice nego fermentirane inćune, a zavoljeli su ih stanovnici azijskih zemalja. Dodavanje rajčica američki je izum za koji se smatra da je nastao 1912. U Philadelphiji.

Churros se nije rodio u Meksiku

I dalje traju rasprave jesu li ih prvi put ispekli španjolski pastiri, portugalski moreplovci ili Kinezi, ali Meksikanci nisu pioniri pripreme te poslastice koju voli cijeli svijet. Prema nekim teorijama pastiri su ih pekli u tavama nad vatrom i nazvali prema pasmini ovaca s Pirinejskog poluotoka. U drugoj verziji Portugalci su se u Kini upoznali sa sličnim jelom od tijesta i donijeli ga u zemlju da bi ga pokupili Španjolci i malo izmijenili. Latinskoj Americi predstavili su ih španjolski osvajači.

Američku pitu pekli su Britanci

Kultna pita s jabukama zapravo je Britanska, a recept se može naći u kuharici iz 1675. Po prvi put ju je spomenuo britanski pjesnik Robert Greene koji je usporedio dah žene s parom koja izlazi iz vruće pite.

Omiljeno jelo Marije Antoanete Omiljeno jelo Marije Antoanete (Foto: NB)

Kroasani su stigli iz Beča

U 18. stoljeću kroasani su se pekli u Austriji. Rodom iz Beča Marija Antoaneta bila je zaslužna za njihov put do Francuske. Pekari su ih objeručke prihvatili, unaprijedili tehniku i napravili prozračno čudo od lisnatog tijesta u kojem danas uživamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju