U tajlandskoj kuhinji ne nedostaje toplih, pikantnih i vatrenih začina, ljekovitih za organizam jer „spale sve što je štetno“, što stručnijim rječnikom znači da imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje, kao i antibakterijski učinak, ubrzavaju metabolizam i pomažu u skidanju kilograma, smanjuju apetit, reguliraju tlak i slično.

Bilo da putujete na Tajland ili želite isprobati kod kuće zašto su čili, limeta, metvica, đumbir i bosiljak zvijezde njihove kuhinje, začine dozirajte i postepeno povećavajte njihovu količinu da ne "ispalite od ljutine" i pružite si šansu da ih zavolite svim osjetilima. Začinjena hrana jede se sporije, a samim time sprečavaju se tegobe nakon jela poput nadutosti, nelagode ili grčeva u želucu.

Đumbir se često koristi se i za „prvu pomoć“ kad se najedete preko glave. Morate li funkcionirati nakon obilnog ručka, sitno ga nasjeckajte te pomiješajte sa smrvljenim kikirikijem, soli, limunom ili limetom te paprom.

Listići olakšanja Listići olakšanja (Foto: Punkufer.hr)

Ako vam ne pada teško na želudac, u toj je kombinaciji poželjan i češnjak. Sitno sjeckane začine stavite na listić bosiljka te u jednom zalogaju stavite u usta i polako žvačite. Nakon toga nemojte ništa piti i jesti pola sata. 

> Odabrali konobari: 3 pića koja nikad ne biste trebali naručiti u kafiću

Recept koji donosi olakšanje odao je majstor za koktele Marin Nekić tijekom kušanja burgera na Zagreb Burger Festivalu i ispričao kako je taj listić pun aroma klasični tajlandski „lijek“ za olakšanje u želucu nakon jela“, ali i „resetiranje“ okusa između dva jela kako bismo ih bolje osjetili. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju